Ukrainā iebrukusī Krievijas armija savā vardarbībā nežēlo arī savas ticības – pareizticīgo – vēsturiskas svētvietas. Sestdien, 4. jūnijā, pēc artilērijas uzbrukumiem liesmas izpostījušas Doneckas apgabala Svjatagorskas lavras Visu svēto klosteri, vēsta Ukrainas mediji.

Svjatogorskas Lavra jeb Svjatogorskas alas klosteris ir vēsturisks pareizticīgo kristiešu klosteris. Kopumā pareiztīcīgajiem ir četri šāda veida klosteri, trīs no tiem atrodas Ukrainā, bet viens – Krievijā. Visu svēto klosteris bija daļa no Svjatogorskas lavras, unikāla koka celtne.

"Krievu artilērija šodien atkal apšaudīja Svjatogorskas Lavru Doneckas apgabalā. Iznīcināts Visu svēto klosteris. To iesvētīja 1912. gadā, padomju laikos tas tika iznīcināts, vēlāk atjaunots. Un tagad atkal krievu armija to nodedzināja," saka Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.


Pagājušajā nedēļā okupantu armijas lādiņi eksplodēja mūku kameru tuvumā, nogalinot vismaz četrus cilvēkus. Pēc sestdien notikušās apšaudes pagaidām nav zināms, cik cilvēku varētu būt gājuši bojā, jo klosterī no kara šausmām bija noslēpušies vairāki simti cilvēku.

"Okupanti noteikti zināja, kādu objektu apšauda. Viņi labi zina, ka Svjatogorskas lavrā nav militāro objektu. Viņi zina, ka tur no kara slēpjas apmēram 300 iedzīvotāju, no kuriem 60 ir bērni. Bet tik un tā krievu armija apšauda lavru un visu Donbasu. Kā jebkuru objektu un teritoriju Ukrainā, līdz kurai var aizsniegties. Viņiem ir vienalga, kas tiek sagrauts," tiešs ir Zelenskis. "Neviena cita valsts, izņemot Krieviju, pēc II pasaules kara Eiropā nav iznīcinājusi tik daudz kultūras pieminekļu, kultūras un sociālo objektu."

Ukrainas prezidents jau vairākkārt aicinājis ANO un UNESCO izslēgt Krieviju no savām rindām, jo teroristiskām valstīm nav vietas šajās organizācijās. "Katra Krievijas nodedzinātā baznīca, uzspridzinātā skola, iznīcinātais memoriāls tikai vēlreiz pierāda, ka Krievijai nav vietas UNESCO. Par ko gan var runāt ar valsti-barbaru, ar teroristu valsti? Par to, ar kādu artilērijas šāviņu labāk iznīcināt vēsturiskos mantojumu?"

Līdzīgi kā citos uzbrukumos, Krievija notikušajā vainoja Ukrainas armiju, kas "esot aizdedzinājusi vēsturisko koka klosteri".



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!