Ukrainas Augstākajā Radā iesniegts likumprojekts, kura autors aicina visām valsts apdzīvotajām vietām piešķirt to vēsturiskos nosaukumus, otrdien vēsta "lenta.ru".

Ar šādu iniciatīvu nācis klajā premjerministres Jūlijas Timošenko bloka deputāts Jurijs Gnatkevičs. Pēc viņa viedokļa, saistībā ar Ukrainas neatkarības pasludināšanas 20. gadadienas tuvošanos valsts kartē būtu jāaizvieto visi padomju nosaukumi.

Pēc Gnatkeviča vārdiem, dažos gadījumus ģeogrāfisko objektu nosaukumos redzami to cilvēku vārdi, kuriem ir "tiešas saites ar Ukrainas valsts neatkarības un ukraiņu fizisko iznīcināšanu". Kā piemēru viņš minēja Polupanova ielu Kijevā, kura matrožu vienība galvaspilsētas ielās nošāvusi tūkstošiem ukraiņu par to, ka viņi runājusi ukraiņu valodā un valkājuši tautas tērpus.

Deputāts piedāvāja pārsaukt kopumā 25 pilsētas un divus apgabalus. Pēc viņa viedokļa, Dzeržinskas pilsēta Doņeckas apgabalā jāpārsauc par Ščerbinovku, Dņeprodzeržinsku Dņepropetrovskas apgabalā - par Kamjansku, bet pašu Dņepropetrovskas pilsētu - par Sičeslavu.

Kirovogradai būtu jākļust par Jeļisavetgradu, Kirovskai - par Golubejevsku, Krasnoarmejskai - par Grišinu, bet Novomoskovskai - par Samaru.

Attiecīgi Dņepropetrovskas apgabals jāpārsauc par Sičeslavas apgabalu, bet Kirovogradas apgabals - par Jeļisavetgradas apgabalu.

Iepriekš atbrīvoties no padomju mantojuma aicināja Ukrainas prezidents Viktors Juščenko. Pēc viņa viedokļa Ukrainā nepieciešams nojaukt visus komunistiskos pieminekļus, jo tie "atgādina par miljoniem nevainīgu ukraiņu upuru".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!