Foto: Reuters/Scanpix

Ukrainas Prezidenta administrācijā pieļauj iespēju, ka aizbildinoties ar humānās palīdzības piegādi, Krievija varētu iebrukt Ukrainas teritorijā, vēsta aģentūra UNIAN.

Ir trīs scenāriji, kā varētu attīstīties notikumi, trešdien preses konferencē paziņoja Ukrainas prezidenta preses sekretārs Svjatoslavs Cegolko.

"Pirmais - tiešs iebrukums Ukrainas teritorijā, aizbildinoties ar humānās palīdzības piegādi. Otrais - provokācijas ar kravu Harkovas apgabalā, ar lielu iespējamību sagaidīt agresiju no Krievijas puses. Trešais - palīdzība Luhanskai iziet caur pilsētai tuvāko robežpunktu. Mūsu muitnieki, robežsargi un EDSO (Eiropas Drošības un sadarbības organizācija) pārstāvji varēs noskenēt kravas uz Krievijas - Ukrainas robežas. Misija virzīsies pa kaujinieku kontrolēto teritoriju, bet, ierodoties Luhanskā, palīdzību cilvēkiem izdalīs Sarkanais Krusts," pastāstīja Cegolko.

Prezidenta pārstāvis arī paskaidroja, ka neviena civilizēta valsts neatsakās no humānās palīdzības, piebilstot, ka kaujinieku darbības rezultātā Luhanskā jau 11 dienas nav elektrības, ūdens un medikamentu.

Visu šo laiku Ukraina meklē iespējas un veidus, kā nogādāt palīdzību iedzīvotājiem, bet to neļauj pilsētu kontrolējošie prokrieviskie kaujinieki, viņš paskaidro.

Sarkanais Krusts ir uzņēmies garantēt starptautiskās palīdzības piegādi Luhanskai, Krievijas krava ir daļa no šīs starptautiskās palīdzības, stāsta Cegolko. Ukraina otrdien piekritusi pieņemt Krievijas sūtīto kravu ar nosacījumu, ja tā uz robežas tiks pārkrauta Sarkanā Krusta sarūpētās automašīnās un tālāk tiks nogādāta organizācijas pārstāvju pavadībā, bet Maskava šo noteikumu noraidīja, piebilst prezidenta pārstāvis.

Starptautiskās palīdzības Ukrainas daļa jau šodien tiek nogādāta uz Luhansku, viņš papildina.

Tikmēr Sarkanais Krusts paziņojis, ka nepieņems Krievijas sūtīto humāno palīdzību, ja tā Ukrainā tiks ievesta caur Ukrainas robežsargu nekontrolētu punktu, vēsta laikraksts “Ukrainskaja Pravda”. Par to preses konferencē paziņojusi Sarkanā Krusta Ukrainas ģenerālsekretāre Alla Habarova.

Sarkanajam Krustam joprojām neesot zināms precīzs Krievijas konvoja maršruts un detalizēts vesto preču uzskaitījums, aģentūrai “Ukrinform” pastāstīja organizācijas pārstāvis Andre Leršs. Viņs norāda, ka pirmo informāciju par kravu Sarkanais Krusts saņēmis tikai otrdien, kad jau mediji ziņoja par Krievijas konvoja virzīšanos. Vispirms paziņots, ka konvojā ir 280 automašīnas, bet pēc dažām stundām saņemts vispārējs kravas apraksts. Sarkanais Krusts joprojām gaida detalizētu informāciju, norāda Leršs.

Vēstīts, ka Krievijas humānās konvoja nosūtīšana uz Ukrainu ir izraisījusi pamatīgu sajukumu. Sarkanais Krusts, ar kuru Krievija esot saskaņojusi palīdzības piegādi, vēl otrdien nebija saņēmis detalizētu informāciju par kravu. Vēlāk organizācija paziņoja, ka daļēja informācija ir saņemta.

Ukrainas prezidenta administrācija paskaidroja, ka Krievijas automašīnas Ukrainā netiks ielaistas, bet uz robežas palīdzības krava tiks pārkrauta Sarkanā Krusta sarūpētās automašīnās un nogādāta iedzīvotājiem pēc organizācijas ieskatiem. Ukrainas puse visu kontrolēšot un jebkura nesankcionēta konvoja iebraukšana no Krievijas tiks uzskatīta par agresiju.

Savukārt Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņoja, ka krava nekur netiks pārkrauta.

Vēstīts, ka Krievija pirmdien paziņoja, ka nosūta uz Ukrainu humānās palīdzības konvoju, kas esot saskaņots ar Sarkano Krustu. Paziņojums izraisīja pamatīgu apjukumu un neskaidrības, kas un vai sūta humāno palīdzību Ukrainai. Palīdzības konvoju nepavadīšot Krievijas karavīri, vēlāk paziņoja Vladimira Putina runasvīrs Dmitrijs Peskovs.

Rietumos un Ukrainā ir bažas, ka humānās misijas aizsegā Krievija varētu mēģināt ievest Ukrainā karavīrus un ieročus. NATO atzīst, ka Krievijas iebrukums Ukrainā ir iespējams.

Ukrainas valdība piektdien informēja, ka, aizbildinoties ar "humāno misiju", Ukrainā mēģinājuši iekļūt "Krievijas miera uzturētāji".

"Uz Ukrainas robežu virzījās milzīgs konvojs, ko pavadīja Krievijas karavīri un tehnika, kas it kā bijis saskaņots ar Sarkanā Krusta komiteju. Bija jāiebrauc humānajai kolonnai ar miera uzturētājiem, acīmredzot, lai izprovocētu pilna mēroga konfliktu," skaidroja Ukrainas prezidenta administrācijas pārstāvis Valērijs Čalijs.

Piektdien Krieviju neizmantot "humāno palīdzību" par ieganstu iebrukumam Ukrainā, brīdināja Lielbritānija un ASV.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko sestdien norādīja, ka Ukraina ir gatava pieņemt humāno palīdzību,bet tikai tad, ja šī misija būs starptautiska un bez militāristu klātbūtnes. Tai jānāk tikai caur Ukrainas robežsargu kontrolētiem robežpārejas punktiem un Ukrainas karavīru pavadībā, lai garantētu misijas drošību," norādījis prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!