Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ukrainas tiesa ceturtdien piemērojusi mājas arestu prokrieviskajam politiķim Viktoram Medvedčukam, kurš tiek turēts aizdomās valsts nodevībā lietā, kas var saasināt spriedzi Ukrainas attiecībās ar Krieviju.

Medvedčuks atbalsta ciešāku attiecību veidošanu ar Maskavu un Ukrainas medijos tiek dēvēts par "Putina kūmu", jo Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir Medvedčuka meitas krusttēvs.

Medvedčuks tiek uzskatīts par Krievijas ietekmīgāko politisko sabiedroto Kijevā.

Ukrainā viņš izpelnījies nosodījumu, jo turpina uzņēmējdarbību Krievijā, kas izvērsusi agresiju pret Ukrainu, anektējusi Krimu un turpina destabilizēt Donbasu.

Medvedčuks un viņa sieva Oksana Marčenko tiek turēti aizdomās lietas ietvaros, kas ierosināta par terorisma finansēšanu.

Medvedčuks šonedēļ tika informēts, ka tiek turēts aizdomās par valsts nodevību un mēģinājumu izlaupīt nacionālos resursus Krimā. Medvedčuks apgalvo, ka šīs apsūdzības esot safabricētas, lai atturētu viņu no Ukrainas valdības kritizēšanas.

Pēc astoņu stundu ilgas tiesas sēdes Medvedčukam tika piemērots mājas arests līdz 9.jūlijam. Viņam jāvalkā elektroniskā aproce un jāatdod varasiestādēm sava pase.

Pēc tiesas lēmuma Medvedčuks solīja turpināt cīņu pret šīm apsūdzībām, kuras nodēvēja par nelikumīgām.

Ja Medvedčuks tiks atzīts par vainīgu, viņam var tikt piespriests līdz 15 gadiem ilgs cietumsods.

Medvedčuks ir viens no bagātākajiem cilvēkiem Ukrainā. Atbilstoši žurnāla "Forbes" aplēsēm viņa finansiālā neto vērtība ir 260 miljoni dolāru (215 miljoni eiro).

Putins piektdien sanāksmē Krievijas Drošības padomes pastāvīgajiem locekļiem sacīja, ka Krievija būs spiesta reaģēt uz Ukrainas varasiestāžu darbībām, kas ir vērstas uz "politiskās telpas attīrīšanu" no spēkiem, kas ir ieinteresēti sadarbībā ar Krieviju, šādi, pēc visa spriežot, izsakoties par mājas aresta noteikšanu Medvedčukam.

"Tas, protams, ir jautājums, kam vienmēr ir jāatrodas mūsu uzmanības laukā, un mums savlaicīgi pienācīgā veidā, ņemot vērā draudus, kas mums tiek radīti, būs uz to jāreaģē," skaidroja Kremļa saimnieks.

Putins norādīja, ka Ukrainā šobrīd "tiek pieņemti izteikti politiski un selektīvi lēmumi, kas ir vērsti tikai uz vienu - attīrīt politisko lauku no spēkiem, kas iestājas par mierīgu krīzes atrisinājumu Ukrainas dienvidaustrumos, Donbasā, un par labām kaimiņattiecībām ar Krieviju".

Medvedčuks, kurš apgalvo, ka pazīst Putinu gadiem ilgi, turpināja tikties ar Krievijas līderi arī pēc Krimas okupācijas 2014.gadā.

Kremlis agrāk izteicies, ka Putins ļoti ciena Medvedčuku un novērtē viņa kā vidutāja lomu attiecībās ar Kijevu.

Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs trešdien sacīja, ka Maskava neiejauksies Medvedčuka lietā, bet uzmanīgi sekos tās gaitai, lai pārliecinātos, ka šī lieta nav politiski motivēta.

Bijušais Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs nodēvējis šo lietu par raganu medībām, ko īsteno Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska valdība, lai novērstu uzmanību no Ukrainas problēmām. Medvedevs pauda pārliecību, ka pret Medvedčuku ierosinātā lieta cietīs neveiksmi.

Medvedevs, kurš pašreiz ir valdošās partijas "Vienotā Krievija" priekšsēdētājs un Krievijas Nacionālas drošības padomes vadītāja vietnieks, sacīja, ka tādi politiķi kā Medvedčuks ir nepatīkami Ukrainai.

"Protams, viņi ir vēl nepatīkamāki Rietumiem, kas visur un visā atbalsta pretkrievisku politiku," ceturtdien sacīja Medvedevs.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši 13 000 cilvēku, bet teju trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.

Pēdējos mēnešos Krievijas un Ukrainas attiecības bijušas sevišķi saspringtas. Krievija savilka pie Ukrainas robežas vairāk nekā 100 000 karavīru ar paskaidrojumu, ka tie piedalās militārās mācībās. Pēc Rietumu līderu aicinājumiem samazināt spriedzi, Krievija karavīrus daļēji atvilka.

Ukrainas varasiestādes sāka vērsties pret Medvedčuku februārī, piemērojot sankcijas viņam un vairākiem viņa sabiedrotajiem un aizliedzot raidīt trim viņiem piederošiem televīzijas kanāliem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!