Foto: AP/Scanpix/LETA

Ukrainas armija pirmo reizi pret prokremliskajiem kaujiniekiem Donbasā izmantojusi no Turcijas iegādāto kaujas bezpilota lidaparātu "Bayraktar", iznīcinot pretinieka artilērijas iekārtu, vēsta raidsabiedrības BBC krievu valodas dienests.

Pirmais par "Bayraktar" triecienu "Facebook" platformā otrdien paziņoja ukraiņu militārais blogeris Romāns Doņiks. Viņš rakstīja, ka prokremliskie kaujinieki no 15 kilometru attāluma ar artilēriju apšaudījuši Graņitnoje ciemu Doņeckas apgabalā.

Ukrainas spēki, uz to reaģējot, pacēluši gaisā "Bayraktar", kurš identificējis un iznīcinājis vienu no artilērijas baterijas ieročiem. Vēlāk par "Bayraktar" pielietošanu ziņoja citi blogeri un militārais radio "Armija FM".

Ukrainas bruņoto spēku operatīvā pavēlniecība "Vostok" otrdien informēja, ka separātistu apšaudes rezultātā gājis bojā viens un ievainots vēl viens Ukrainas karavīrs. Iespējams, ka kaujas bezpilota lidaparāts izmantots, atbildot uz šo incidentu, raksta BBC.


Turku ražojuma kaujas un izlūkošanas bezpilota lidaparāts "Bayraktar" TB2 īpašu uzmanību izpelnījās pēc pēdējā kara Kalnu Karabahā, kur ar šiem droniem Azerbaidžānas spēki sekmīgi iznīcināja armēņu Krievijas ražojuma pretgaisa aizsardzības iekārtas un citus mērķus.

Pirms tam Turcija šos dronus izmantojusi konfliktos Sīrijā un Lībijā.

2018. gadā Ukraina sākas sarunas ar Turciju par šo dronu iegādi, bet 2019. gadā Ukrainas spēki veica "Bayraktar" izmēģinājumus. Pirmo lidaparātu Ukraina nopirkusi 2021. gada jūlijā, bet jau augustā "Bayraktar" izrādīts militārajā parādē par godu Ukrainas neatkarības 30. gadadienai.

Par lēmumu iegādāties turku dronus ir paziņojusi arī Polija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!