Ukraina 2007.gadā neplāno iegādāties Krievijas gāzi, bet tā vietā izmantot Uzbekistānas, Kazahstānas un Turkmenistānas gāzi, paziņoja Ukrainas enerģētikas ministrs Jurijs Boiko.
Ukrainas, Uzbekistānas, Kazahstānas un Turkmenistānas valdību pārstāvji parakstīja attiecīgu vienošanos šā gada oktobra sākumā.

No Uzbekistānas nākamgad plānots saņemt septiņus miljardus kubikmetru gāzes, no Kazahstānas - 8,5 miljardus kubikmetru, bet no Turkmenistānas - 42 miljardus.

Boiko ir pārliecināts, ka Krievijas un Ukrainas attiecības šis darījums neietekmēs.

Ukrainas Enerģētikas ministrijas pārstāvis Konstantīns Borodins intervijā interneta portālam "Strana.ru" pavēstījis, ka lēmumu par Ukrainas atteikšanos no Krievijas gāzes piegādēm kopīgi pieņēma Ukrainas valdības, Krievijas enerģētikas koncerna "Gazprom" un Krievijas un Ukrainas enerģētikas kopuzņēmuma "RosUkrEnergo" pārstāvji.

Vidusāzijas gāzes piegādes Ukrainai ir lielā mērā izdevīgas. Tādā veida Kijeva varētu saglabāt samērā zemas cenas gāzei. Āzijas gāzes cena Ukrainas piegādēm pagaidām vēl nav zināma, taču paredzams, ka tā varētu veidot ne vairāk kā 130-135 ASV dolārus (72,5-75,3 latus) par 1000 kubikmetru.

Turklāt uz bankrota robežas esošajam Ukrainas valsts naftas uzņēmumam "Naftogaz Ukraini" varētu rasties iespēja atjaunot eksportu un ievērojami uzlabot darbības finansiālo aspektu. Paredzams, ka 2006.gadu "Naftogaz Ukraini" varētu noslēgt ar 1,5 miljardu dolāru (837 miljonu latu) zaudējumiem.

Krievijas gāzi Ukrainai ir aizliegts reeksportēt, savukārt Vidusāzijas gāzi Ukraina varētu pārdot citām valstīm, tādā veidā gūstot peļņu.

Saskaņā ar jauno gāzes eksporta shēmu, Krievijas kompānijai "Gazprom" garantēta fiksētā likme par gāzes tranzītu un, iespējams, gāzes piegāžu palielinājums Eiropai caur Ukrainas teritoriju. Krievijai tas būtu izdevīgi, jo šobrīd Krievija transportē caur Ukrainu aptuveni 85% eksportējamās gāzes.

Kijeva neplāno iesaistīties ar Krieviju diskusijās par gāzes piegādēm, cerot uz Krievijas atbalstu un Vidusāzijas gāzes laicīgām piegādēm.

Paredzams, ka Turkmenistānas gāzi Ukrainai piegādās "Rosukrenergo", kuras 50% pārvalda "Gazprom". Sākot ar 2006.gada janvāri "Rosukrenergo" pieder ekskluzīvas tiesības piegādāt gāzi Ukrainai.

Kā zināms, Turkmenistāna un Krievija pirms mēneša vienojās par jauno cenu Turkmenistānas gāzes piegādēm Krievijai, kura laika periodā no 2007. līdz 2009.gadam veidos 100 dolāru (55,8 latus) par 1000 kubikmetru.

Savukārt Kazahstānas un Uzbekistānas gāzes piegādēm cenas vēl nav noteiktas. Līdz šā gada beigām noteikta 60 dolāru (33,5 latu) cena par 1000 kubikmetru. Paredzams, ka Kazahstānas un Uzbekistānas gāzes cena Ukrainai varētu veidot aptuveni 130 dolārus (72,5 latus) par 1000 kubikmetru.

Šobrīd monopoltiesības transportēt gāzi no Uzbekistānas, Kazahstānas un Uzbekistānas pieder "Gazprom".

Nozares eksperti pauž atšķirīgus viedokļus par to, vai Ukraina tiešām varēs pilnībā atteikties no Krievijas gāzes piegādēm. Daži analītiķi apšauba Ukrainas plāna reālistiskumu, minot gan tehniskā, gan politiskā rakstura iemeslus.

Krievijas investīciju kompānijas "Troika Dialog" eksperts Valērijs Ņesterovs uzskata, ka Ukraina ir spējīga nodrošināt gāzes piegādes, izmantojot pašu resursus un Vidusāzijas gāzes piegādes.

Speciālisti lēš, ka Ukrainai nepieciešami aptuveni 77-78 miljardi kubikmetru gāzes gadā. Ukraina iegūst aptuveni 20 miljardus kubikmetru gāzes, bet Vidusāzijas valstis varētu piegādāt aptuveni 57,5 miljardus kubikmetru gāzes. Tādā veidā minimālais Ukrainas gāzes patēriņš tiks nodrošināts. Savukārt neprognozēto apstākļu, tostarp aukstās ziemas vai gāzes vadu bojājumu dēļ Ukrainai nāksies iegādāties gāzi no "Gazprom". Tomēr jebkurā gadījumā būs nepieciešami vēl aptuveni pieci līdz septiņi miljardi kubikmetru gāzes, pavēstīja Ukrainas Enerģētikas ministrijas pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!