Foto: AFP/Scanpix
Nekārtības Odesā, kurās saskaņā ar jaunāko informāciju piektdien gājuši bojā 46 cilvēki, koordinējušas diversantu grupas no Krievijas un tajās piedalījušies nelikumīgi bruņotie grupējumi no Piedņestras, sestdien paziņojis Ukrainas Drošības dienests (SBU).

Tas arī uzskata, ka šos notikumus finansējis bijušais Ukrainas vicepremjers Sergejs Arbuzovs un bijušais ieņēmumu un nodokļu ministrs Aleksandrs Kļimenko.

"Provokācijas, kas 2.maijā Odesā izraisīja sadursmes, prasot lielus cilvēku upurus, notikušas ar ārēju iejaukšanos, un tās finansējušas augstas [bijušā Ukrainas prezidenta Viktora] Janukoviča valdības amatpersonas, kas slēpjas kaimiņvalstī," teikts SBU paziņojumā.

"Pateicoties speciālajām operācijām, ko SBU iepriekš rīkojis Harkovā, Odesā, Nikolajevā un Hersonā, algotie teroristi palikuši bez vietējā atbalsta. Bijušo augsta līmeņa amatpersonu finansētā diversija Odesā bija vērsta uz stabilitātes iedragāšanu Ukrainas dienvidos un iecerēta, lai izraisītu plašu destabilizāciju visos mūsu valsts dienvidu reģionos," žurnālistiem Kijevā sacījusi SBU preses centra pārstāve Jekaterina Kosareva. Tomēr šis rīkotāju plāns nav izdevies, un par to lielā mērā jāpateicas arī Odesas iedzīvotāju aktīvajai nostājai, viņa uzsvērusi.

Savukārt Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņojis, ka par konflikta upuriem atbildīgas Ukrainas varas iestādes un Kijevas partneri Rietumos.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!