Ukrainas rakstnieki un izdevēji trešdien Kijevā pie valdības ēkas dedzināja manuskriptus un grāmatas, protestējot pret valsts nodokļu politiku, kas, pēc viņu teiktā, draud sagraut Ukrainas izdevējdarbības nozari.
Akcijā piedalījās aptuveni 200 demonstrantu, kas meta grāmatas pie valdības ēkas aizdegtajā ugunskurā. Ukrainas rakstnieki un izdevēji uzskata, ka grāmatu aplikšana ar pievienotās vērtības nodokli (PVN) tās padarīs nepieejamas daudziem nabadzīgajiem Ukrainas iedzīvotājiem.

"Manuskripti jau deg!" un "Iesākumā bija vārds. Tad radās valdība" bija rakstīts uz plakātiem, ar kuriem uz protesta akciju bija ieradušies rakstnieki.

"Tas ir simbolisks žests, lai parādītu mūsu valdībai, ka viņi iznīcina ukraiņu literatūru un izdevējdarbības nozari," aģentūrai "Reuters" sacīja ukraiņu rakstniece Oksana Zabužko.

"Mūsu grāmatas lielākajai daļai ukraiņu kļūs pārāk dārgas. Tas liecina, ka valstij nav nekādas kultūras politikas," uzsvēra Zabužko.

Ukrainas izdevēji bažījas arī par konkurenci, ko Ukrainā izdotajām grāmatām rada Krievijā izdotās daudz lētākās grāmatas. Ukrainā, kur liela daļa iedzīvotāju joprojām krievu valodu pārvalda brīvāk nekā ukraiņu, Krievijas kultūras ietekme ir ļoti spēcīga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!