Ukraina piektdien samaksājusi Krievijai par maijā saņemto gāzi, kā arī pieprasījusi atvainošanos no Maskavas par tās vairākkārtējiem paziņojumiem, ka Kijeva nespēs norēķināties.

Ukrainai līdz sestdien bija Krievijai jāsamaksā 657 miljoni ASV dolāru (325,87 miljoni latu) par maijā saņemtajiem 2,4 miljardiem kubikmetru gāzes, ieskaitot 500 miljonus ASV dolāru (248 miljonus latu) par pazemes krātuves uzglabāto gāzi.

Krievijas amatpersonas šonedēļ vairākkārt pauda šaubas, vai Kijeva spēs norēķināties par gāzi, draudot apturēt gāzes piegādes Ukrainai, kā arī tranzīta piegādes Eiropai.

"Mēs esam samaksājuši," paziņoja Ukrainas gāzes kompānijas "Naftogaz" pārstāvis Valentīns Zemļanskis.

"Pēc maksājuma izdarīšanas mēs no Krievijas puses gaidām atvainošanos, ņemot vērā Maskavas nepatiesos un pazemojošos paziņojumus attiecībā uz Ukrainas spējām samaksāt par gāzi," sacīja Ukrainas prezidenta enerģētikas jautājumu sūtnis Bohdans Sokolovskis.

Krievijas gāzes koncerns "Gazprom" izvairījās no komentāriem, bet valsts prezidents Dmitrijs Medvedevs apgalvoja, ka Ukrainai nav nekāda iemesla apvainoties.

"Mūsu ukraiņu partneri ir apvainojušies, jo Krievija pieļāva iespēja, ka viņi nebūs spējīgi vai negrib izdarīt maksājumu. Kāpēc viņiem apvainoties? Lai viņi samaksā un viss būs kārtībā," paziņoja Medvedevs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!