Foto: Reuters/Scanpix

Sestdien mājup Ukrainā atgriezušies 14 gūstekņi – septiņas militārpersonas un septiņi civiliedzīvotāji, paziņojusi Ukrainas vicepremjere Irina Vereščuka, vēsta aģentūra UNN.

"Šodien apmainījām gūstekņus. Mēs atgriežam 14 mūsu cilvēku mājās – septiņus militāristus un septiņus civilistus. Man šī apmaiņa ir īpaša, jo viena no militārpersonām ir sieviete piektajā grūtniecības mēnesī," par pagaidu okupēto teritoriju reintegrāciju atbildīgā Vereščuka rakstīja vietnē "Telegram".

Medijs atgādina, ka iepriekš viņa norādīja, ka Krievija mēģina gūstā saņemtos Ukrainas civiliedzīvotājus apmainīt pret Krievijas militārpersonām, lai gan Ženēvas konvencija to aizliedz.

Tikmēr Mariupoles mēra padomnieks Petrs Andrijenko savā "Telegram" kanālā ierakstījis, ka šobrīd pastāv cerība mariupoliešu evakuācijai uz Ukrainas teritoriju. Pagaidām tam tiek gaidīts oficiāls apstiprinājums.

Ukrainas jau iepriekš pauda cerību, ka izdosies evakuēt cilvēkus, tomēr tas nav noticis.

Lai gan daudzi pasaules līderi, arī Romas pāvests Francisks, ir piedāvājuši kļūt par vidutājiem mariupoliešu evakuācijā, Krievijas visus ierosinājumus noraida, atgādina UNN.

Savukārt aģentūra UNIAN ziņo, ka Krievijas noraida visus ierosinājumus cilvēku evakuācijai no Mariupoles, jo vēlas simboliski iznīcināt pilsētu un tās aizstāvjus – Ukrainas Nacionālās gvardes atsevišķā īpašo uzdevumu vienību "Azov" –, paziņojis Ukrainas prezidenta biroja padomnieks Mihailo Podoļaks.

Kā vēsta aģentūra LETA, Itālijas laikraksts "Il Messaggero" , atsaucoties uz anonīmiem avotiem, sestdien vēsta, ka Romas pāvests Francisks pēdējo divu mēnešu laikā trīs reizes vērsies pie Putina ar lūgumu nodrošināt humāno koridoru cilvēku drošai izkļūšanai no Mariupoles, tomēr Krievijas prezidents atbildējis, ka nevar garantēt tāda maršruta drošību, tāpēc pāvesta lūgumu noraidījis.

Kopš marta sākuma ielenktajā Mariupolē turpinās sīvas kaujas Krievijas un Ukrainas spēku starpā par "Azovstaļ" teritoriju. Rūpnīcas teritorijā pagrabos atrodas vairāk nekā 1000 civiliedzīvotāju, kā arī ap 500 ievainotu ukraiņu karavīru.

Lēsts, ka Krievijas spēku bloķētajā Mariupolē kopumā vēl atrodas aptuveni 120 000 mierīgo iedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!