Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ukraina un Krievija piektdien Stambulā parakstīja atsevišķas vienošanās ar Turciju un ANO par graudu eksporta atsākšanu no Melnās jūras ostām.

Ukraina iepriekš paziņoja, ka vienošanos par graudu eksporta atsākšanu parakstīs tikai ar Turciju un ANO, noraidot jebkādus tiešus darījumus ar Maskavu. Krievija ar Turciju un ANO parakstīja atsevišķu identisku vienošanos.

No Ukrainas puses vienošanos parakstīja infrastruktūras ministrs Oleksandrs Kubrakovs, bet no Krievijas puses - aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu.

Parakstīšanas ceremonijā piedalījās Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans un Apvienoto Nāciju Organizācijas ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs.

"Mēs esam lepni, ka esam iesaistīti iniciatīvā, kurai būs liela nozīme globālās pārtikas krīzes risināšanā, kas jau ilgu laiku ir bijusi darba kārtībā," pirms parakstīšanas ceremonijas pavēstīja Erdogans.

Viņš piebilda, ka šodienas darījums palīdzēs nodrošināt pārtiku un kontrolēt inflāciju visā pasaulē.

Gutērrešs uzsvēra Turcijas izšķirošo lomu vienošanās noslēgšanā un norādīja, ka tiek sagaidīts, ka Turcija saglabās šo lomu arī turpmāk, kā arī norādīja, ka ANO pilnībā apņemas nodrošināt vienošanās panākumus.

Erdogans paziņojis, ka Ukrainā bloķētās labības transportēšana varētu sākties pavisam drīz.

"Tuvākajās dienās sākoties kuģu satiksmei, mēs atvērsim jaunu koridoru no Melnās jūras uz citām valstīm visā pasaulē," pavēstīja Erdogans, nodēvējot to par "vēsturisku dienu".

Krievija paziņoja, ka ir radīti apstākļi Ukrainas graudu eksporta atsākšanai tuvāko dienu laikā.

Diplomāti sagaida, ka labības transportēšana pilnā apjomā sāksies augusta vidū.

Ar ANO un Turcijas starpniecību panāktā vienošanās paredz izveidot drošus koridorus, pa kuriem Ukrainas kuģi var ienākt un izkļūt no trim Melnās jūras ostām Odesā un tās apkaimē.

Abas puses apņemas neuzbrukt kuģiem, kas dodas uz ostām vai no tām.

Stambulā tiks izveidots kopīgs vadības un kontroles centrs, lai pārraudzītu raitu darbību un risinātu strīdus.

Taču shēma varētu sākt strādāt tikai nākamajā mēnesī. ANO amatpersonas saka, ka Ukraina sākumā varētu nosūtīt dažus kuģus, lai pārliecinātos, ka vienošanās darbojas.

"Mēs runājam par dažām nedēļām, pirms mēs redzēsim pienācīgu kuģu kustības ieviešanu," sacīja viena ANO amatpersona.

Krievija februārī sāka pilna mēroga karu pret Ukrainu un ir ieņēmusi dažas Melnās jūras ostas, bet bombardē citas, arī galveno Ukrainas labības eksporta ostu Odesā.

Ukraina arī izvietojusi mīnas ap dažām ostām, lai aizsargātos pret Krievijas uzbrukumu.

Ukrainas lauksaimniecības sektors ir svarīgs labības avots pasaules tirgos, īpaši Tuvajos Austrumos un Āfrikā, kur situācija ap pārtikas nodrošinājumu ir sevišķi saspringta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!