Ukraina ir gatava atvērt savu pretraķešu aizsardzības tīklu sadarbībai ar Eiropas un citām Rietumvalstīm, sestdien paziņoja Ukrainas Ārlietu ministrija.

Krievijas izstāšanās no tās un Ukrainas divpusējās aizsardzības līguma ļauj Ukrainai izveidot sadarbību ar Eiropas valstīm, teikts ministrijas paziņojumā.
Kijeva varētu vērsties pie Eiropas valstīm ar lūgumu integrēt Ukrainas un Eiropas raķešu uzbrukuma savlaicīgās brīdinājuma sistēmas.

Ukraina ir arī gatava dalīties informācijā par situāciju gaisa telpā ar ieinteresētajām Rietumvalstīm, teikts ministrijas paziņojumā.

Krievijas parlaments janvārī nobalsoja par Maskavas izstāšanos no divpusējā raķešu radaru līguma atbildē uz Ukrainas lūgumu uzņemt to NATO.

Sagaidāms, ka Ukrainas paziņojums izraisīs niknu Maskavas reakciju, kas jau piektdien uzstājās ar virkni agresīvu paziņojumu attiecībā uz Polijas un ASV vienošanos par Vašingtonas pretraķešu vairoga daļu uzstādīšanu Polijas teritorijā.

Polija un ASV pēc gadu ilgām sarunām ceturtdien vienojās par pretraķešu vairoga izvietošanas detaļām. Polija pretī saņems pretgaisa aizsardzības raķetes "Patriot" un ciešāku militāro sadarbību ar ASV.

Kā izteicās vairākas Polijas valdības amatpersonas, Krievijas iebrukums Gruzijā devis jaunu stimulu vienošanās panākšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!