Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ukraina uzlikusi sankcijas ukraiņu oligarham Oleksijam Firtašam par titāna pārdošanu Krievijas aizsardzības industrijas uzņēmumiem. "Radio Brīvā Eiropa" atzīmē, ka vēršanās pret ASV par korupciju aizdomās turētā Firtašu notiek tieši pirms prezidenta Volodimira Zelenska vizītes ASV Baltajā namā.

Firtašs jau kopš 2014. gada dzīvo Austrijas galvaspilsētā Vīnē, kur tiesā turpina cīņu par viņa neizdošanu ASV. ASV pret Kremlim pietuvināto oligarhu vērsās, viņu apsūdzot Indijas amatpersonu uzpirkšanā, lai viņi iegādātos titāna ieguves licenses, kuras tālāk pārdotu ASV avioindustrijas milzim "Boeing".

ASV aprīlī Ukrainu oficiāli mudināja savā pretkorupcijas kampaņā vērsties arī pret Firtašu.

Firtašs kontrolē vairākus Ukrainas ķīmijas, titāna un dabasgāzes nozarēs dominējošos uzņēmumus. Tiek lēsts, ka viņš kontrolē vairāk nekā 75% no vietējiem dabasgāzes piegādātājiem. Viņa pārvaldīto īpašumu kopējā vērtība tiek lēsta virs 350 miljoniem eiro un "Forbes" viņu ierindojis valsts bagātnieku saraksta 25. vietā.

Oligarhs tiek apsūdzēts sadarbībā ar Krievijas aizsardzības nozari laikā, kad lielā kaimiņvalsts īsteno karadarbību Ukrainas austrumos. Kopš Krievijas spēku iebrukuma Ukrainā 2014. gada pirmajā pusē militārajā konfliktā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 13 000 cilvēku.

Sankcijas vērstas arī pret Pāvelu Fuču, kurš īpašumā ieguvis vairāk nekā desmit dabasgāzes lauku apšaubāmos darījumu rezultātā laikā, kad pie varas bija 2014. gadā gāztais un uz Krieviju aizbēgušais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs.

Netiek precizēts, kādas tieši sankcijas tieši vērstas pret Firtašu un Fuču, taču ierasti tās nozīmē visu īpašumu arestu, tostarp valstī esošo bankas kontu iesaldēšanu. Sankciju pieņemšanu piektdien izziņoja Ukrainas Nacionālas Drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Daņilovs.

Zelenskis pret oligarhiem vērstu retoriku uztur kopš marta, vairākus no ietekmīgajiem miljardieriem arī saucot vārdā, arī augstākajā politiskajā līmenī uzsākot diskusiju par valsts atbrīvošanos no oligarhu ietekmes, uz ko gadiem uzstājuši arī Ukrainas partneri Eiropas Savienībā un ASV.

Pirmais taustāmais rezultāts bija vēršanās pret prokremlisko politiķi un Krievijas prezidenta Vladimira Putina bērnu krusttēvu Viktoru Medvedčuku. Par apsūdzībām valsts nodevībā viņam šobrīd piemērots mājas arests. Patlaban notiek arī Zelenska agrākā biznesa partnera un priekšvēlēšanu cīņas laika lielākā atbalstītāja Igora Kolomoiska iespējamo nelikumīgo darījumu izmeklēšana. Viņš apsūdzēts piecu miljardu ASV dolāru izkrāpšanā no "PrivatBank" un valsts kompānijas "Centrenergo". Nupat Ukraina vērsās arī pret valstī bagātāko cilvēku Rinatu Ahmetovu.

Ukrainas Drošības padome esot nākusi klajā ar 13 oligarhu sarakstu, kas esot pirmais solis likumdošanas izmaiņām, lai ierobežotu oligarhu ietekmi. Saraksts gan publiski nav pieejams.

Zelenskis norādījis, ka tiem, kuri centīsies ietekmēt politiku, amatpersonas un medijus, tikšot "piekarināta zīmīte "oligarhs"", kas kaitēšot viņu aktīviem ārpus Ukrainas, samazinot to vērtību. Prezidents atzīmējis, ka arī Ukraina pret viņiem vērsīs sankcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!