Foto: EPA/Scanpix/LETA

Pirms Eiropas Savienības (ES) un Ukrainas samita, kas piektdien notiks Kijivā, ES pārstāvji kliedējuši cerības, ka Ukrainas pievienošanās blokam varētu būt ātra, ziņo raidsabiedrība BBC.

Ukraina ir uzstādījusi ambiciozu mērķi pievienoties ES divos gados, izteicās valsts ministru prezidents Deniss Šmihals. Tomēr ES dalībvalstis norādīja, ka Kijivai jāsaprot – tas nebūs iespējams.

Jūnijā Ukrainai izdevās iegūt ES kandidātvalsts statusu rekordlielā ātrumā. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis to nodēvēja par unikālu un vēsturisku notikumu. Kandidātvalsts statusa saņemšana ir pirmais solis, lai kļūtu par ES dalībvalsti. Process parasti norisinās gadiem ilgi un vairākas valstis šobrīd gaida apstiprinājumu.

Piektdien, 3. februārī, norisināsies ES un Ukrainas samits. Galvenās ES amatpersonas jau ir sākušas ierasties Ukrainas galvaspilsētā Kijivā.

Zelenskis pirms samita izteicies, ka tā būs nedēļu gara Eiropas integrācija. Kijiva gaida lēmumus no ES partneriem par panākto progresu.

Tomēr tikai retais Briselē divu gadu apņemšanos redz kā reālistisku mērķi. Vairākkārt izteiktas bažas par iedrošinājumu, ko ir paudušas vairākas personas ES. Tas sarunu laikā varētu radīt konkrētas ilūzijas par lēmuma ātru pieņemšanu, skaidro medijs.

"Ukrainai tas nav vajadzīgs," komentēja kāds ES diplomāts.

Cits izteicās par spiedienu no citu valstu puses par procesa paātrināšanu, piemēram, Polijas. "Mazākā novirze no ideoloģijas, ka jo vairāk, jo labāk, tiek kritizēta kā atrašanās nepareizajā kara pusē. Visu, kas saistās ar kritiku pret Ukrainu, uztver kā gandrīz apvienošanos ar Krieviju."

Francija, Vācija, Itālija un Beniluksa valstis visas izteikušas brīdinājumu par pārāk optimistisku toni.

ES paziņojumā, ko plānots publiskot pēc samita, atkārtoti pausta apņemšanās, ka Ukrainas nākotne ir ES. Paziņojumā arī teiks, ka ES redz un novērtē Ukrainas paveikto pēdējos mēnešos, realizējot mērķus kā kandidātvalstij un uzsākot reformas. Tomēr avoti medijam vēstījuši, ka paziņojuma saturs ir mainīts, jo tas bijis pārāk vedinošs uz pozitīvu attieksmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!