Foto: AFP/Scanpix

Ukraina, Moldova un Turcija ir starp tām Eiropas valstīm, kuras šogad visstraujāk kāpušas Starptautiskās Minoritāšu tiesību grupas (MRG) globālajā rangā "Apdraudētās tautas", kurā etniskās un reliģiskās kopienas vērtētas pēc masu slepkavību riska pakāpes, savukārt Centrālāzijas valstu vidū ievērojamu vietu ieņem Kirgizstāna un Tadžikistāna, otrdien paziņoja MRG.

"Ukraina ir ielēkusi "Apdraudētās tautas" sarakstā pēc nesenajiem notikumiem Krimā un valsts austrumos," sacīja MRG izpilddirektors Marks Latimers. "Daudzas minoritātes jūtas apdraudētas visā valstī."

MRG pētījumā norādīts, ka Krievijas veiktā Krimas aneksija Ukrainā ir radījusi īpašas bažas par Krimas tatāriem - pussalas pamattautu ar apmēram 300 000 cilvēku -, kura piedzīvoja Padomju režīma īstenoto piespiedu pārvietošanu un pakāpeniski ir atgriezusies Krimā. Iebiedēšanas atmosfērā daudzi tatāri nepiedalījās 2014.gada martā notikušajā referendumā par pievienošanos Krievijai, ko organizēja Krimas varas iestādes.

Galējo nacionālistu klātbūtne pagaidu administrācijā, kas pārņēma varu pēc prezidenta Janukoviča gāšanas, un mēģinājums atcelt minoritāšu valodu likumus daudzām Ukrainas minoritātēm, ieskaitot krievus, kā arī ungārus un rumāņus, bija signāli, kas raisa bažas. Prokrievisko protestētāju vardarbīgie protesti Austrumukrainā aprīlī saasināja saspīlējumu vēl vairāk, un tika ziņots par bruņotu, maskās tērptu cilvēku veiktiem uzbrukumiem čigānu ģimenēm Slavjanskā, paziņoja MRG.

Ziņojuma autori norāda, ka ir velkamas vairākas paralēles starp situāciju Ukrainā un Moldovā, kas arī ir iekļuvusi "Apdraudētās tautas" šīgada sarakstā. Krievu protestētāji no Moldovas atšķeltajā Piedņestrā aicinājuši pievienoties Krievijai, kuras karavīri ir izvietoti šajā teritorijā.

"Krievijas varas iestādes ir ļoti nobažījušās, ka Moldova šogad parakstīs asociācijas līgumu ar ES - tieši šis process bija tā dzirkstele, kas aizsāka Ukrainas krīzi," norāda Latimers.

Nesenās demonstrācijas Turcijā - vēl vienā valstī, kam šīgada "Apdraudētās tautas" indeksā ir ievērojams kāpums, - ir pazīme, ka Turcijas sabiedrībai sarūk pacietība pret valsts pārvaldības standartu pazemināšanos. Vienlaikus saspīlējums atkal pastiprinājies kurdu apdzīvotajos dienvidaustrumos, un tas notiek apstākļos, kad miera procesam draud iestigšana, norāda pētījuma autori.

MRG pauž satraukumu arī par to, ka vadoši Krievijas politiķi cenšas izmantot pret migrantiem vērsto noskaņojumu visā Krievijā, tādējādi vēl vairāk šo naidīgumu pastiprinot. Lielākoties darba meklējumos ieceļojušie cilvēki no bijušajām Padomju Savienības republikām Kaukāzā un Centrālāzijā pārsvarā dzīvo noslēgtās kopienās. Vardarbīgi nemieri 2013.gada oktobrī notika Maskavas dienvidos, kad pēc jauna cilvēka slepkavības, ko it kā paveicis kāds migrants, Birjuļovas rajonā ielās devās vairāk nekā tūkstotis cilvēku.

Savukārt Kirgizstānā turpinās patvaļīgas aizturēšanas gadījumi, tiesiskā taisnīguma trūkums, spīdzināšana un izspiešana. Uzbeku žurnālistam Azimžanam Askarovam politiski motivētā tiesas prāvā tika piespriests mūža ieslodzījums, kad viņš ziņoja par cilvēktiesību pārkāpumiem starpetniskā konflikta laikā, kas pārņēma Kirgizstānas dienvidus 2010.gadā. Lietā, kas arī bija saistīta ar 2010.gada nemieriem, apsūdzēts uzbeks, kas tika aizturēts aizdomās par saistību ar kāda kirgīza nāvi, vairākkārt pārcieta uzbrukumus, kad viņš ieradās tiesas zālē, liekot cilvēktiesību aizsardzības organizācijām aicināt varas iestādes novērst tiesvedības procesa obstrukciju, atgādina MRG.

Tadžikistānā kopš 2009.gada Reliģijas likuma pieņemšanas pieaug valsts kontrole pār islāmu. Līdz 2014.gada martam varas iestāžu veiktās visas valsts mēroga kampaņas rezultātā tika slēgtas visas medreses (islāma reliģiskā skola), izņemot vienu. Uzbeki, kas ir Tadžikistānas lielākā etniskā minoritāte ar 15 procentu īpatsvaru valsts iedzīvotāju vidū, ir politiski marģinalizēti un ieņem tikai 2 no 63 vietām valsts parlamentā. Attālajā Kalnu Badahšānas Autonomajā provincē, kuru pārsvarā apdzīvo pamiri un kirgīzi, tiek dislocēts aizvien lielāks valdības armijas kontingents, norāda MRG.

Pētījums "Apdraudētās tautas" tiecas identificēt tautas vai grupas, kurām 2014.gadā visvairāk draud genocīds, masu slepkavības vai cita veida sistemātiskas vardarbīgas represijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!