Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis piektdien aicināja Rietumus straujāk piegādāt Ukrainai ieročus un citu palīdzību, norādot, ka tie ir nepieciešami, lai sakautu "krievu Goliātu".

Nav pieļaujams, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins iegūst laiku savai agresijai, jo rezultāts būs daudzu cilvēku nāve, uzrunājot Minhenes drošības konferences dalībniekus videozvana režīmā, sacīja Zelenskis.

"Šī iemesla dēļ mums ir nepieciešams ātrums," mudināja Ukrainas prezidents, norādot, ka no tā ir atkarīgas cilvēku dzīvības.

Kavēšanās Ukrainai vienmēr ir izmaksājusi dārgi, sacīja Zelenskis, atkārtojot aicinājumu nodrošināt Ukrainai modernus tankus.

Ātra Ukrainas uzvara ar visu okupēto teritoriju atbrīvošanu ir iespējama, norādīja Zelenskis.

Īstenojot visu teritoriju deokupāciju, ko Krievija sagrābusi kopš 2014. gada, Ukraina neizrādīs nekādu piekāpšanos, viņš uzsvēra.

"Tam, lai atbrīvotu no Krievijas okupācijas visas, visas Ukrainas pilsētas, alternatīvas nav," sacīja Zelenskis.

Reāls mērķis ir drīza Ukrainas atbrīvošana, "lai nākamgad mēs Minhenē satiktos pirmajā pēckara drošības konferencē ar nosacījumu, ka ir brīva Ukraina, brīva Eiropa un brīva pasaule".

Šobrīd prioritāte ir Ukrainai sniegtās palīdzības ātrums, jo Putins "cer uz palīdzības palēnināšanos un pasaules atbalsta sadalīšanos", kas var novest pie "noguruma no kara" pasaulē.

Kara ieilgšana nozīmēs lielus postījumus īpaši Ukrainas austrumos, brīdināja Zelenskis.

"Bet, ja mēs spēsim ar partneriem padarīt Ukrainu spēcīgāku, tad [šīs teritorijas] deokupēsim ātrāk," sacīja Ukrainas prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!