Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ukraina prognozē, ka Krievija drīzumā sāks plašu uzbrukumu valsts austrumos, pirmdien brīfingā paziņoja Ukrainas Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis Oleksandrs Motuzjaniks.

"Ienaidnieks gandrīz ir pabeidzis sagatavošanos uzbrukumam austrumos, uzbrukums sāksies drīz," viņš sacīja, piebilstot, ka precīzs ofensīvas sākums gan nav zināms.

Pēc Krievijas spēku atvairīšanas galvaspilsētas Kijivas apkaimē Ukraina dienām ilgi ir brīdinājusi, ka drīzumā gaidāms jauns Krievijas uzbrukums valsts austrumos un dienvidos.

"Mēs prognozējam, ka šajās teritorijās drīzumā būs intensīvas kaujas," brīdināja Ukrainas Aizsardzības ministrijas pārstāvis.

"Ukrainas armija ir gatava," viņš uzsvēra, piebilstot, ka precīzu datu par iespējamo ofensīvas sākumu nav, bet saņemta Rietumvalstu izlūkošanas informācija par tās tuvošanos.

Motuzjaniks pauda pārliecību, ka Maskavas mērķis ir izveidot sauszemes koridoru uz Hersonas apgabalu.

Viņš pieļāva, ka atkārtots Krievijas uzbrukums Kijivai būs atkarīgs no kaujām austrumos.

Daži analītiķi lēš, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins vēlas gūt uzvaru pirms 9.maija, kad Krievija atzīmē Uzvaras dienu un tradicionāli rīko militāro parādi Maskavā.

Pēdējās nedēļas laikā Ukrainas amatpersonas aicinājušas valsts austrumu reģionos dzīvojošos meklēt patvērumu drošākā vietā, jo gaidāms spēcīgs uzbrukums.

Vismaz 57 cilvēki gāja bojā, kad Krievijas raķete pagājušajā nedēļā trāpīja dzelzceļa stacijai Kramatorskā, kur tūkstošiem cilvēku gaidīja evakuācijas vilcienu.

Ukrainas puse paziņojusi, ka nedēļas nogalē Harkivas apgabalā Krievijas uzbrukumos nogalināti vismaz 11 civiliedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!