Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Savienībai (ES) ir jāizrāda konsekvence un jāatzīst par teroristisku organizāciju tie, kas noslepkavoja Lietuvas goda konsulu Luhanskā Mikolu Zeļeņecu, sestdien paziņoja Ukrainas ārlietu ministrs Pavlo Kļimkins.

Viņš atsaucās uz ES augstākās ārlietu pārstāves Ketrinas Eštones paziņojumu, ka Brisele Zeļeņeca slepkavību uzskata par teroraktu.

"ES Zeļeņeca slepkavību atzina par teroraktu. Gribu, lai mūsu partneri izdara sekojošo loģisko soli: atzītu, ka teroraktu pastrādāja teroristiskas organizācijas locekļi," paziņoja Kļimkins.

Ukraina pašpasludinātās "Doņeckas tautas republiku" un "Luhanskas tautas republiku" ir pasludinājusi par teroristiskām organizācijām un ir vairākkārtīgi aicinājusi starptautisko sabiedrību rīkoties tāpat.

Par Zeļeņeca slepkavību piektdien paziņoja Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs.

"Ar dziļām skumjām tikko uzzināju, ka Lietuvas goda konsulu Luhanskā Mikolu Zeļeņecu nolaupījuši un brutāli nogalinājuši teroristi," tviterī rakstīja Linkevičs.

Eštones preses pārstāvis vēlāk izplatīja paziņojumu, ka ES Zeļeņeca slepkavību uzskata par teroraktu.

"Mēs bijām satriekti par Lietuvas goda konsula Mikolas Zeļeņeca nolaupīšanu un zvērīgo slepkavību, kuru pastrādāja nelikumīgie bruņotie grupējumi Luhanskā. Mēs apņēmīgi nosodām šo teroraktu un izsakām visdziļāko līdzjūtību ģimenei un tuviniekiem," teikts paziņojumā.

Kā vēsta Ukrainas mediji, Zeļeņecs bija Ukrainas pilsonis un Luhanskā nodarbojās ar uzņēmējdarbību.

Viņš pārstāvēja Lietuvas intereses Luhanskā un tās reģionā un viņam attiecīgi bija diplomātiskā imunitāte.

Luhanska ir viena no aktīvākajām cīņu vietām Ukrainas austrumos starp drošības spēkiem un kaujiniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!