No konflikta zonas Ukrainas austrumos kontrabandisti uztur plaša mēroga nelegālu ieroču plūsmu, atsaucoties uz sarunām ar avotiem Ukrainas drošības struktūrās un prokremlisko kaujinieku rindās, vēsta aģentūras "Reuters" NVS valstu dienests.

Tiesu statistikas analīze liecina, ka ievērojami pieaudzis ar nelikumīgu ieroču apriti saistītu noziegumu skaits, bet eksperti pieļauj, ka ieroču pircēji ir bruņotie grupējumi pat Tuvajos Austrumos, raksta aģentūra.

Par ieroču izcelsmes avotu "Reuters" min izlaupīto arsenālu, kas nonācis kaujinieku rokās 2014. gada pavasarī, kad Ukrainas austrumos sakās nemieri un prokremliskie separātisti sagrāba armijas noliktavas un milicijas iecirkņus.

Kā otrs ieroču izcelsmes avots tiek uzskaitīti neregulārie brīvprātīgo formējumi, pār kuriem vadībai Kijevā ir tikai daļēja kontrole, bet ieročus tie saņem no oficiālām piegādēm.

Šie ieroči palika konflikta zonā līdz 2015. gada februārim, kad tika parakstīta Minskas pamiera vienošanās. Kaujas tā pilnībā neizbeidza, bet karadarbības intensitāte ievērojami samazinājās.

"Reuters" atsaucas uz vairāku konflikta dalībnieku stāstīto. Prokremliskais kaujinieks Igors pastāstīja, ka no konflikta zonas galvenokārt izved Kalašņikova sistēmas triecienšautenes.

Konflikta sākumā kaujinieku ieņemtās Slovjanskas policijas priekšnieks Sergejs Alešins apgalvo, ka pēc kara dalībnieku došanās prom no konflikta zonas, tie ņem ieročus sev līdzi.

"Viens saka, "es aizmirsu", citi – "tas makšķerēšanai" vai "dāvana draugam", bet pēc tam mēs dzirdam par sprādzieniem dzīvokļos, pagalmos un uz ielām. Tas ir nacionālās drošības apdraudējums," skaidro Alešins.

Vārdā nenosaukti Ukrainas Drošības dienesta (UDD) pārstāvji medijam atklāja, ka brīvprātīgo vienības veido ieroču slēptuves, lai neatdotu tos varasiestādēm, jo viņi valdībai Kijevā neuzticas. Viens tāds krājums atrasts Slovjanskā: trīs prettanku granātmetēji, raķetes, simtiem patronu, 15 rokasgranātas un divas prettanku mīnas.

Ja agrāk ieroču piegādes no Donbasa uz Krieviju bija stihiskas, tad tagad tās ir organizētas, stāsta separātists Igors. Pārsvaru ieročus izvedot kaujinieki no Čečenijas un Ingušijas.

"Ja agrāk veda visi pēc kārtas, tad tagad tas notiek kulturāli, gandrīz vai pēc pieraksta," viņš skaidro, papildinot, ka vienā no separātistu formējumiem "gandrīz sarakstu veido, kurš un kad vedīs "dzelzi" pāri robežai".

Ukrainas teritorijā pašpasludinātās "Doņeckas Tautas Republikas" pārstāvis Eduards Basurins aģentūrai atzīst, ka ieroču kontrabanda ir bijusi, bet noliedz organizētu tirdzniecību ar bruņojumu.

Krievijas Federālā Drošības dienesta (FDD) Rostovas apgabala nodaļā norāda, ka šī gada laikā dienesta darbinieki konfiscējuši 20 šaujamieroču vienības, sešus kilogramus sprāgstvielu, gandrīz 250 mīnas, granātas un citas kaujas rezerves, vairāk nekā 6,5 tūkstošus patronu.

Medijs atgādina, ka poļu robežsargi ir aizturējuši 25 gadus vecu ar galēji labēju organizāciju saistītu francūzi, kurš veda ieročus uz Eiropu. Pie viņa atrada granātmetējus un Kalašņikova automātus. Tiesa gan francūzis nezināja, ka viņa kontaktus kontrolē UDD un viņam tika pārdoti nederīgi ieroči.

Daļa ieroču varētu tikt vesti no Odesas ostas – daļa caur Balkāniem un daļa caur Krievijas Ziemeļkaukāzu, uzskata bijušās PSRS teritorijas organizētās noziedzības eksperts Marks Galeoti.

"Parasti pārvest pistoli vai kaut ko līdz automātam ir diezgan viegli. Bet pārvest RPG (reaktīvais prettanku granātmetējs), ložmetēju vai to rezerves daļas ir daudz sarežģītāk. Lai tādas lietas būtu iespējamas, ir jābūt īstam karam. Un padomā tik, te arī ir īsts karš," skaidro Galeoti.

Ņemot vērā augsto konkurenci Eiropas ieroču melnajā tirgū no bijušās Dienvidslāvijas republikām, galvenie ieroču, sevišķi smago, pircēji var būt grupējumi Irākā, Sīrijā un Lībijā, uzskata analītiķis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!