Foto: Reuters/Scanpix

Ukrainas austrumos drošības situācijas pasliktinās - pieaug apšaudes un sadursmju skaits uz robežas ar separātistu kontrolētām teritorijām, sestdien ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču tikšanās laikā informējis Ukrainas ārlietu ministrs Pavlo Kļimkins.

Rinkēvičs ar Ukrainas ārlietu ministru pārrunājis Minskas vienošanos izpildi un cilvēktiesību situāciju okupētajā Krimas pussalā. Abas amatpersonas tikušās starptautiskajā augsta līmeņa seminārā "Briseles forums", portālu "Delfi" informēja Ārlietu ministrijā.

Kļimkins informējis Rinkēviču par drošības situācijas pasliktināšanos uz robežas ar separātistu kontrolētām teritorijām. Pēc Ukrainas ārlietu ministra teiktā šajā teritorijā notiek vairāk apšaudes, kā arī pieaudzis sadursmju skaits. Rinkēvičs uzsvēris, ka Latvija arī turpmāk konsekventi iestāsies par to, lai visas puses nodrošina Minskas vienošanos izpildi. Latvijas ārlietu ministrs atgādinājis, ka šo vienošanās pilnīga izpilde ir priekšnosacījums Krievijai noteikto sankciju režīma izmaiņām.

Ministri bijuši vienisprātis par katastrofālo situāciju ar cilvēktiesību, īpaši, nacionālo minoritāšu tiesību ievērošanu Krievijas okupētajā Krimas pussalā. Rinkēvičs sacījis, ka Latvija turpinās vērst ANO, Eiropas Padomes, EDSO un citu starptautisko organizāciju uzmanību uz cilvēktiesību pārkāpumu faktiem no Krievijas puses. Tāpat Latvija turpinās Krimas okupācijas neatzīšanas politiku un turpinās īstenot starptautiski noteiktās sankcijas Krievijai šajā sakarā.

Kļimkins izteicis pateicību Latvijai par atbalstu Ukrainas lidotājai Nadeždai Savčenko, kas Krievijā nelikumīgi tiesāta uz safabricētu apsūdzību pamata, atklāja Ārlietu ministrijā.

Tāpat Ukrainas ārlietu ministrs informējis Rinkēviču par iekšpolitiskām norisēm, kā arī tika apspriesdis ES un Ukrainas attiecības. Latvijas ārlietu ministrs aicinājis Ukrainu īstenot nepieciešamās reformas visās jomās, tai skaitā, cīņā pret korupciju. Vēl viņš paudis atbalstu bezvīzu režīma ieviešanai starp ES un Ukrainu, kad tiks izpildītas nepieciešamās tehniskās prasības.

Ukrainas kolēģis paudis gandarījumu par Latvijas īstenotajiem attīstības sadarbības projektiem Ukrainā. Viņš aicinājis šo sadarbību turpināt, nododot Latvijas ekspertu pieredzi un zināšanas par ES – Ukrainas Asociācijas un Brīvās tirdzniecības līguma ieviešanas praktiskajiem aspektiem, īpaši, pašvaldību līmenī.

Ministri pārrunājuši Latvijas un Ukrainas divpusējās attiecības un ekonomiskās sadarbības paplašināšanas iespējas. Latvijas ārlietu ministrs ielūdzis Kļimkinu apmeklēt Latviju vizītē.

Tikšanās laikā pārrunātas arī Eiropai un starptautiskai sabiedrībai aktuāli jautājumi – migrācijas krīze, Sīrijas konflikta noregulējums, attiecības ar Krieviju.

"Briseles forums" notiek no 18. līdz 20. martam. Rinkēvičs uzstājas foruma diskusijās, kas veltītas Ukrainai, kā arī Eiropas spējām pārvarēt pašreizējās krīzes situācijas. Forumā pārrunāti globālās drošības izaicinājumi, transatlantiskās telpas ekonomiskā izaugsme, sadarbība ar Ķīnu, Sīrijas konflikta noregulējums, attiecības ar Ukrainu un Krieviju, migrācijas problemātika Eiropā un daudz citi aktuāli jautājumi.

"Briseles forums" ir ikgadēja augsta līmeņa konference, ko organizē ASV Vācijas Māršala fonds. Tajā piedalās Eiropas, ASV, Āzijas reģiona valstu valdību, parlamentu, akadēmisko aprindu un mediju pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!