Foto: F64

Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padome ir atbalstījusi prezidenta Petro Porošenko ierosinājumu svītrot Eiropas vasltu žurnālistus no to personu saraksta, pret kurām vērstas Ukrainas sankcijas, paziņoja padomes preses dienests.

"Ņemot vērā lielo rezonansi sabiedrībā un attiecību ar Eiropas Savienību stratēģisko nozīmi, Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padome atbalstīja Ukrainas prezidenta ierosinājumu atcelt sankcijas pret Eiropas žurnālistiem," teikts padomes izplatītajā paziņojumā.

Iepriekš ceturtdien Porošenko deva rīkojumu padomei svītrot no personu, pret kurām vērstas sankcijas, saraksta trīs Lielbritānijas sabiedriskās raidorganizācijas BBC žurnālistu vārdus.

"Preses brīvība man ir absolūta vērtība. Prezidents ir devis rīkojumu Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomei svītrot no sankciju saraksta BBC žurnālistu vārdus. Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padome nāks klajā ar paziņojumu," ceturtdien mikroemuāru vietnē "Twitter" rakstīja Ukrainas prezidenta preses sekretārs Svjatoslavs Cegolko.

Jau vēstīts, ka Porošenko trešdien paplašināja sankcijas pret Krievijas fiziskajām un juridiskajām personām, kas saistītas ar Krimas aneksiju un prokrievisko separātistu nemieriem Donbasā, sankcijām pakļauto personu sarakstu papildinot ar 388 fiziskajām un 105 juridiskajām personām, teikts prezidenta dekrēta pielikumos.

Starp šīm personām ir Krievijas ministri, armijas amatpersonas, žurnālisti, tiesneši, Krimas separātisti, Donbasa kaujinieki, aviosabiedrības, mediji un citi.

Sankcijām pakļauto fizisko personu sarakstā iekļuva arī mediju grupas "Rossija segodņa" ģenerāldirektors Dmitrijs Kiseļovs un informācijas aģentūras RUPTLY, telekompānijas NTV, Krievijas televīzijas Pirmā kanāla, telekanāla RT, laikrakstu "Izvestija" un "Rossijskaja gazeta", un citu izdevumu žurnālisti.

Sarakstā iekļauti arī četri žurnālisti no Latvijas un divi no Igaunijas.

Lai gan Latvijas un Igaunijas žurnālistiem noteikts tikai iebraukšanas aizliegums, daudzu citu sankcijām pakļauto fizisko personu aktīvi Ukrainā tiek bloķēti, kā arī tiek ierobežotas viņu tiesības rīkoties ar viņiem piederošo īpašumu un tiek apturēta ekonomisko un finansiālo saistību izpilde.

Sankcijas tika noteiktas arī pret vairākiem Krievijas medijiem – televīzijas Pirmo kanālu un telekanāliem "RTR-Plaņeta", "Rossija 24" un NTV.

Sankcijas pret žurnālistiem izpelnījās plašu nosodījumu no starptautisko mediju un žurnālistu tiesību aizstāvju puses.

Par Porošenko lēmumu tika paziņots dažas stundas pēc tam, kad separātisti Doņeckas apgabalā oficiāli nolēma rīkot pašvaldību vēlēšanas 18.oktobrī. Separātisti Luganskas apgabalā ir nolēmuši rīkot šādas vēlēšanas 1. novembrī.

Ukrainas prezidents ir nosodījis šos separātistu lēmumus kā nelikumīgus un februārī noslēgto pamiera vienošanos apdraudošus.

Ukrainā 25. oktobrī ir paredzētas pašvaldību vēlēšanas valdības kontrolētajā teritorijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!