Foto: Reuters/Scanpix

Ukrainas ebreju kopienas līderi atklātā vēstulē apsūdzējuši Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu melos. Pretēji Putina nesenajā preses konferencē teiktajam, Ukrainā krievvalodīgie iedzīvotāji netiek apspiesti, teikts vēstulē, kas publicēta Ukrainas Ebreju organizāciju un apvienību vietnē.

"Mēs esam pārliecināti, ka Jūs nav iespējams ievilināt maldos. Bet tas nozīmē, ka Jūs pats apzināti no informācijas masas par Ukrainu izvēlaties nepatiesību un melus," teikts vēstulē.

Autori atgādina par Ukrainas eksprezidenta Viktora Janukoviča teikto, par Kijevā it kā notikušajiem kulta celtņu grautiņiem. "Tie ir meli no pirmā līdz pēdējam vārdam," uzsvērts vēstulē.

Apgalvojumi par antisemītisma pieaugumu Ukrainā arī neatbilst reālajiem faktiem, raksta ebreju līderi.

Maidana dalībnieku vidū ir nacionālisti, bet "pat paši marginālākie neatļaujas demonstrēt antisemītismu vai citas ksenofobijas formas", uzsver vēstules autori.

"Un mēs skaidri zinām, ka mūsu nedaudzie nacionālisti atrodas stingrā pilsoniskās sabiedrības un Ukrainas jaunās varas kontrolē, ko nevar teikt par Krievijas neonacistiem, kurus stimulē Jūsu specdienesti," teikts vēstulē.

"Jūsu politika - kūdīšana uz separātismu un rupja spiediena izdarīšana uz Ukrainu - rada draudus mums - ebrejiem, kā arī visai Ukrainas tautai, ieskaitot Krimas un Ukrainas dienvidaustrumu iedzīvotājus, par ko viņi drīz vien pārliecināsies," uzsver autori.

"Vladimir Vladimerovič, mēs augstu vērtējam Jūsu rūpes par drošību un nacionālo minoritāšu tiesību aizsardzību Ukrainā. Bet mēs nevēlamies, lai mūs "aizsargātu", veicot Ukrainas sašķelšanu un tās teritoriju aneksiju. Mēs jūs stingri aicinām neiejaukties Ukrainas iekšējās lietās, atvilkt Krievijas spēkus to pastāvīgās dislokācijas vietās un beigt stimulēt prokrievisko separātismu," teikts vēstulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!