Foto: EPA/LETA
Kijevā, Pečeru rajona tiesā turpinās "gāzes lietas" izskatīšana pret Ukrainas ekspremjeri Jūliju Timošenko . Tiesvedības būtība attiecas uz gāzes piegādes līgumiem ar Krieviju 2009. gadā. Timošenko tiesas zālē paziņoja par lēmumu piesaistīt jaunu advokātu, ziņo portāls "Newsru.com".

Pēc Timošenko vārdiem, viņas aizstāvis Sergejs Vlasenko atrodas komandējumā, bet citam viņas advokātam Nikolajam Titarenko būs nepieciešams mēnesis, lai iepazītos ar lietu. Tiesa viņas prasību apmierināja daļēji - lietas izskatīšana atlikta līdz 6.jūlija rītam. Timošenko šādu tiesas lēmumu nosauca par viņas tiesībām uz aizstāvību ierobežošanu. Turklāt pirms tiesas sēdes Timošenko paziņoja, ka viņa tiek izsekota, bet viņas atbalstītājus noklausās.

Vietējie mediji ziņo, ka Timošenko demonstratīvi atsakās piecelties tiesas priekšā, kā arī pastāvīgi iebilst tiesnesim. Tiesa sēdē šodien, pirmdien, viņa kārtējo reizi atteicās piecelties, pat pēc atkārtotiem tiesas pieprasījumiem. "Es necelšos. Tā ir mana pozīcija, nevis necieņa pret tiesu. Turklāt taisnīgas tiesas te nav," paziņoja Timošenko.

Ekspremjere atteicās atbildēt arī uz tiesas jautājumiem par savu personību. Viņa paziņoja, ka uz visiem tiesas uzdotajiem jautājumiem viņa jau ir atbildējusi. Tiesas aizrādījumus viņa ignorē.

"Nestrīdaties ar tiesu!" pie Timošenko vērsās tiesnesis Rodions Kirejevs. "Es zinu, ka miljoniem cilvēku liegtas tiesības uz taisnīgu tiesu, tāpat kā man, taču viņi nevar atļauties nepiecelties, jo tad sistēma viņus samīdīs. Bet es varu atļauties nepiecelties tiesā, jo tā nav tiesa. Tas, ka es sēžu, - tas ir paziņojums par to, ka tiesas sistēma ir jāreformē," uzskata ekspremjere.

Pēc šī notikuma tiesnesis Timošenko aizrādīja, ka tādējādi Timošenko aicina visus apsūdzētos izrādīt necieņu tiesai, bet viens no prokuroriem, vēršoties pie ekspremjeres, viņu nosauca , nevis par apsūdzēto, bet par notiesāto. Tas izsauca jaunu Timošenko jautājumu un paziņojumu vilni, vēršot uzmanību, ka jau iepriekš cits prokurors rīkoja preses konferenci medijiem, kurā paziņoja, ka Timošenko tikšot notiesāta ar 10 gadu sodu. Prokurors uz tieneša lūgumu izskaidrot šo gadījumu, neatbildēja.

Kā ziņots, tiesa izkata Timošenko noslēgto darījumu ar Krieviju par gāzes piegādēm, kā dēļ ekspremjere tiek apsūdzēta par 1,5 miljardu grivnu (91,5 miljoni latu) zaudējumu nodarīšanu Ukrainas valsts budžetam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!