Foto: Reuters/Scanpix
Kijevas Pečeru rajona tiesa otrdien bijušo premjerministri Jūliju Timošenko notiesāja ar septiņu gadu cietumsodu, atzīstot viņu par vainīgu pilnvaru pārsniegšanā, 2009.gadā ar Maskavu noslēdzot Kijevai neizdevīgo vienošanos par dabasgāzes piegādēm, informē aģentūra "RIA Novosti".Timošenko advokāti jau paziņojuši, ka spriedums tiks pārsūdzēts.

Jau vēstīts, ka tiesnesis Rodions Kirejevs sprieduma motivējošā daļā jau atzinis, ka ekspremjere ir vainīga izvirzītajās apsūdzībās par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, 2009. gadā noslēdzot dabasgāzes piegāžu līgumus ar Krieviju. Iznākumā valsts kompānijai "Naftogaz" tika radīti 1,5 miljardu grivnu (96 miljonu latu) lieli zaudējumi.

Tiesa arī aizliegusi Timošenko trīs gadus pēc soda izciešanas ieņemt amatus valsts pārvaldē. Ekspremjerei arī jāatmaksā viņas radītie zaudējumi kompānijai "Naftogaz".


Timošenko klausījās spriedumu sēžot. Pirms sēdēs viņa paziņoja, ka " ir labi, kad spriedumu paziņo nevis tiesnesis, bet prezidents [Ukrainas prezidents Viktors] Janukovičs". Viņa atzina, ka spriedums, lai kāds tas būtu, neietekmēs viņas cīņu par "Ukrainu un tās nākotni".

Pēc sprieduma nolasīšanas Timošenko izvesta no zāles bez rokudzelžiem.

Tikmēr spraiga situācija izvēršas pie tiesas nama, tur sapulējušies simtiem viņas atbalstītāju, kā arī izvietots aptuveni tikpat daudz specvienības "Berkut" miliču.

Milicija jau norobežojusi vietas, kur protestēt Timošenko atbalstītājiem un viņas pretiniekiem.

Tiek ziņots par protestētāju un likumsargu sadursmēm. Timošenko atbalstītāji skandē: "Šī banda ir nolemta!".

Kā ziņots, prokuratūra bija pieprasījusi apsūdzētajai brīvības atņemšanu uz septiņiem gadiem.

Tikmēr Eiropas Savienība (ES) un vairākas Rietumvalstis vairākkārt paudušas bažas par bijušās premjerministres tiesāšanu . ES vēstnieks Kijevā atzinis, ka šādas apsūdzības Eiropas tiesās nevarētu tikt izvirzītas, jo apsūdzētā netiek turēta aizdomās par korupciju.

Pirmdien ES ārlietu ministri apspriedē jau gatavoja paziņojumus gadījumam, ja Timošenko tiks notiesāta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!