Foto: AFP/Scanpix
Ar septiņu gadu cietumsodu notiesātajai Ukrainas ekspremjerei Jūlijai Timošenko veikta veselības pārbaude vienā no galvaspilsētas Kijevas klīnikām. Ārsti neesot atklājuši dzīvībai bīstamas izmaiņas un ekspremjere var turpināt atrasties cietumā, trešdien paziņojis veselības ministrs Aleksandrs Aņiščenko, informē aģentūra "RIA Novosti"

Aņiščenko  piebildis, ka pārbaudes rezultāti tiks nodoti Lukjanovskas cietumam Kijevā, kur Timošenko ir ieslodzīta.

Jau vēstīts, ka Timošenko sūdzējās par smagām muguras sāpēm, jo ir saasinājusies sena mugurkaula trauma, kas gūta 2009.gadā autoavārijā.

Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs iepriekš apsolīja, ka viņa politiskā oponente saņems medicīnisko aprūpi Kijevā ārpus cietuma.

Tikmērs Timošenko advokāts un viņas dibinātās partijas "Tēvzeme" deputāts Sergejs Vlasenko paziņojis, ka nedrīkst uzticēties oficiālās valdības kontrolētu ārstu atzinumiem. "Ir vajadzīgs neatkarīgu speciālistu atzinums," norādīja Vlasenko.

Jau ziņots, ka Ukrainas parlaments 15.novembrī noraidīja ierosinājumu dekriminalizēt apsūdzības, par kurām bijušajai premjerministrei Jūlijai Timošenko tika piespriests septiņu gadu cietumsods , un tādējādi atņēma Timošenko lielāko cerību uz ātru atbrīvošanu.

Ierosinājumu dekriminalizēt Ukrainas kriminālkodeksa pantu par pilnvaru pārsniegšanu atbalstīja vien 157 no 450 parlamenta deputātiem. Lai ierosinājums gūtu atbalstu, par to vajadzēja nobalsot vismaz 226 deputātiem.

Neviens no Janukoviča Reģionu partijas deputātiem ierosinājumu neatbalstīja, bet Timošenko atbalstītāji parlamentā pēc balsojuma demonstratīvi pameta sēžu zāli, skandējot "kauns".

Ukrainas parlamentā pārliecinošā vairākumā esošās Reģionu partijas priekšsēdētāja vietnieks Dmitrijs Šencevs iepriekš paziņoja, ka  dekriminalizācijas  iespēju izskatītu, ja Timošenko piekristu atmaksāt valstij nodarītos zaudējumus vairāk nekā 98 miljonu latu apmērā.

Pašlaik Ukrainā ir spēkā 1962.gadā pieņemtais kriminālkodekss. "Ņemot vērā, ka tas ir spēkā, tiesībsargājošajām institūcijām, tieslietu institūcijām, tiesu varai tas ir jāievēro, tāpat kā jebkuram Ukrainas pilsonim," pēc Timošenko notiesājošā sprieduma nolasīšanas atzina Janukovičs, piebilstot, ka to vajadzētu mainīt un jaunā kriminālkodeksa redakcija jau ir izstrādāta.

Kijevas Pečoras rajona tiesa 11.oktobrī atzina Timošenko par vainīgu amata pilnvaru pārsniegšanā saistībā ar gāzes piegāžu līgumu parakstīšanu starp Ukrainu un Krieviju un piesprieda viņai septiņu gadu cietumsodu, bet trīs gadu laikā pēc soda izciešanas viņai būs aizliegts ieņemt valsts amatus.

Saskaņā ar tiesneša teikto Timošenko, 2009.gadā liekot Ukrainas valsts naftas un gāzes kompānijai "Naftogaz Ukraina" parakstīt līgumus par Krievijas gāzes piegādēm, nodarījusi šai kompānijai zaudējumus viena miljarda 516 miljonu 365 tūkstošu 234,94 grivnu (98,472 miljonu latu) apmērā. Tiesa arī nolēma, ka Timošenko šie zaudējumi kompānijai "Naftogaz  Ukraina" jāatlīdzina.

Ukrainas opozīcijas partijas "Tēvzeme" līdere Timošenko savu vainu neatzīst un ir paziņojusi, ka tiesas spriedums viņai esot ticis uzrakstīts vēl pirms kriminālizmeklēšanas uzsākšanas, jo pašreizējais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs saskatot viņā konkurenti.

Šīs prāvas dēļ saasinājušās Ukrainas un Eiropas Savienības (ES) attiecības . ES diplomāti apgalvo, ka apsūdzības, kas neietver to, ka Timošenko pati būtu bijusi iesaistīta korupcijā, nekad nebūtu nonākušas uz kādas ES valsts tiesas galda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!