Foto: AFP/Scanpix

Krievija iejaucas Krimas politiskajos procesos, ar šādu paziņojumu nākuši klajā trīs Ukrainas eksprezidenti - Leonīds Kravčuks, Leonīds Kučma un Viktors Juščenko.

"Krievija, kas mūsu starptautisko partneru centienus noregulēt situāciju politiskiem līdzekļiem vairākkārt nodevēja par "jaukšanos" Ukrainas iekšējās lietās, tagad pati tieši iejaucas Krimas politiskajā dzīvē," teikts bijušo prezidentu izplatītajā paziņojumā.

Tajā teikts, ka politiķiem, kuri piedāvā "šādas bīstamas receptes," būtu jānonāk Ukrainas Drošības dienesta (SBU) un Ģenerālprokuratūras uzmanības lokā par musināšanu uz separātismu.

"Jebkāda propagandas kampaņa, kuras mērķis ir šāda noskaņojuma izplatīšana, būtu jāizvērtē tiesībsargājošajām iestādēm atbilstoši Ukrainas tiesību normām. Spekulācijas par krievvalodīgo iedzīvotāju tiesību pārkāpumiem, naida kurināšana Ukrainas reģionu starpā, balstoties uz kultūras un vēsturiskajām atšķirībām, ukraiņu valodas ierobežošana un atklāta necieņa pret Ukrainas valsts simboliem būtu atbilstoši jāizvērtē," teikts paziņojumā.

Tikmēr Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, tiekoties ar Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) ģenerālsekretāru Lamberto Dzannjeru, aicināja organizāciju izteikt nosodījumu "nacionālistiska un neofašistiska noskaņojuma" pieaugumam Ukrainas rietumu daļā, nacionālistu aicinājumiem aizliegt krievu valodu, padarīt krievvalodīgos iedzīvotājus par "nepilsoņiem," ierobežot vārda brīvību un slēgt neērtās politiskās partijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!