Foto: AP/Scanpix/LETA

Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes vadītājs Kirilo Budanovs nesaskata nekādas pazīmes, ka Ķīna gatavotos apbruņot Krieviju vai pat apspriež šādu variantu.

Augsta ranga ASV amatpersonas paudušas pārliecību, ka Ķīna apsver letāla militārā aprīkojuma piegādi Maskavai, norādot, ka tiek īstenota diplomātiskā kampaņa, lai atrunātu Pekinu no šāda soļa.

Taču Budanovs intervijā ASV raidsabiedrībai "Voice of America" ("Amerikas Balss") sacīja, ka viņa viedoklis nesakrīt ar ASV amatpersonu pausto.

"Pagaidām es nedomāju, ka Ķīna piekritīs ieroču nodošanai Krievijai. Es neredzu nekādas pazīmes, ka šādas lietas vispār tiktu apspriestas," sacīja Budanovs.

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens šomēnes, tiekoties ar Ķīnas kolēģi, pauda ASV bažas par iespējamām ieroču piegādēm, un ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktors Viljams Bērnss svētdien intervijā medijiem pauda uzskatu, ka Pekina joprojām apsver šādu iespējamību.

Tikmēr vairāki ASV mediji atsaukušies uz neidentificētām ASV amatpersonām, kuras teikušas, ka Ķīna apsver, vai piegādāt bezpilota lidaparātus un munīciju Krievijai.

Jautāts par ASV amatpersonu novērtējumu, Budanovs sacīja: "Es esmu izlūkdienesta vadītājs un, visu cieņu, paļaujos nevis uz atsevišķu cilvēku viedokļiem, bet tikai uz faktiem. Es tādus faktus neredzu."

Attiecībā uz Krievijas iespējām joprojām iegādāties ieročus Budanovs sacīja, ka, izņemot neapstiprinātas ziņas par piegādēm no Ziemeļkorejas, "gandrīz vienīgā valsts, kas patiešām piegādā vairāk vai mazāk nopietnus ieročus, ir Irāna".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!