Foto: DPA/Scanpix/LETA

Ceturtdien, 2. martā, Indijā norisināsies G20 valstu ārlietu ministru tikšanās. Indija nevēlas, lai Ukrainas karš dominē diskusijās, bet tā noteikti būs nozīmīga sarunu daļa, ziņo medijs "Al Jazeera".

"Jā, ņemot vērā Ukrainas kara dabu un attīstību, tas noteikti būs svarīgs pieturas punkts diskusijās," trešdien skaidroja Indijas ārlietu sekretārs Vinajs Kvatra, tikmēr valstu ārlietu ministri ieradās Deli.

"Tikšanās dalībnieki uzmanību pievērsīs arī konflikta ietekmei uz ekonomiskiem izaicinājumiem kā, piemēram, pārtikas nodrošinājumu, enerģētiku un mēslojuma drošību līdz ar citiem nozīmīgiem tematiem," skaidroja Kvatra.

Uz tikšanos ieradīsies 40 valstu pārstāvji, ieskaitot Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu, ASV valsts sekretāru Entoniju Blinkenu un Ķīnas ārlietu ministru Vangu Ji.

Trešdien pārstāvjiem būs sagaidīšanas vakariņas pēc kurām ceturtdien norisināsies diskusijas.

G20 sevī ietver arī G7 valstis – ASV, Franciju, Itāliju, Japānu, Kanādu, Lielbritāniju un Vāciju. Pievienosies arī Krievija, Ķīna, Indija, Brazīlija, Austrālija un Saūda Arābija. Šīs valstis reprezentē aptuveni 85% no pasaules ekonomikas un divas trešdaļas no pasaules iedzīvotāju skaita.

Pasākums seko pēc G20 bloka finanšu pārstāvju tikšanās februārī. Tikšanās laikā pārstāvji nosodīja Krieviju par iebrukumu Ukrainā, bet nespēja vienoties par kopīgu paziņojumu, kā rezultātā publicēja tikšanās kopsavilkumu. Rezultāts bijis līdzīgs novembra G20 samita tikšanās norisei Bali, kurā Indonēzija beigu paziņojumā apzināja valstu dažādās nostājas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!