Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Džo Baidens savā uzrunā otrdien norādīja, ka ir atļāvis papildu ASV militāro spēku pārvietošanu sabiedrotajiem Austrumeiropā. Tāpat Baidens uzsvēra, ka Kremļa lēmums atzīt okupēto Donbasa teritoriju "neatkarību" uzskatāms par uzbrukuma sākumu Ukrainai.

Savā runā Baidens sacīja, ka spēki un tehnika, kas jau atrodas Eiropā, tiks nosūtīti uz Baltijas valstīm – Igauniju, Latviju un Lietuvu. "Šie no mūsu puses ir aizsardzības soļi," viņš uzsvēra, piemetinot, ka "mums [ASV] nav nodoma cīnīties ar Krieviju."

Atbalstu šim paziņojumam paudis arī Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP), norādot, ka Latvija augstu novērtē ASV līderību šajā ārkārtīgi saspringtajā drošības situācijā, pieņemot lēmumu uz Latviju nosūtīt papildu spēkus un militāro tehniku, ņemot vērā Krievijas militāro eskalāciju Donbasā un Krievijas spēku koncentrāciju Baltkrievijā.

"ASV lēmums apliecina mūsu stratēģiskā partnera saistības pret Latviju un nelokāmo apņēmību NATO 5. panta garantijām," uzsvēra Pabriks. "ASV klātbūtne stiprinās Latvijas aizsardzību un ļaus justies drošāk mūsu valsts iedzīvotajiem, īpaši saistībā ar Krievijas īstenoto agresiju Ukrainā," akcentēja ministrs.

Baidens piebilda, ka militāro spēku izvietošanas mērķis ir nosūtīt ASV sabiedrotajiem vēstījumu, ka tās aizstāvēs NATO teritoriju un ievēros savas līgumsaistības. Runājot par sankcijām, Baidens norādīja, ka Krievijas valdība tiks nošķirta no Rietumu finansēm. "Tā vairs nevarēs piesaistīt naudu no Rietumiem," sacīja ASV prezidents.

Tāpat viņš sacīja, ka ASV ieviesīs bloķēšanas sankcijas pret divām lielām Krievijas finanšu iestādēm: "VEB.RF" un "militāro banku". Baidens uzsvēra, ka ASV arī noteiks sankcijas pret Krievijas eliti un viņu ģimenes locekļiem, kā arī ASV atbalsta Vācijas soli un sadarbosies ar Vāciju, lai nodrošinātu, ka "Nord Stream 2" nevirzīs uz priekšu.

Tāpat viņš uzsvēra, ka ASV turpinās "sankciju eskalāciju", ja Krievija turpinās saasināt savas darbības Ukrainā. Savā uzrunā ASV prezidents vairākkārt atgādināja, ka viņa pārstāvēta valsts "stāv vienoti ar pārējiem sabiedrotajiem".

Tāpat viņš izsmēja Putina pirmdienas runā iekļauto Krievijas "vēstures lekciju", atzīmējot, ka par to pat nav jēgas īsti runāt.

Jau ziņots, ka pirmdien vakarā Kremļa saimnieks Vladimirs Putins paziņoja par Ukrainas teritorijā ar Maskavas atbalstu izveidoto Doņeckas un Luhanskas "tautas republiku" (DTR un LTR) neatkarības atzīšanu un Krievijas spēku ievešanu "miera uzturēšanai". Tas ir jauns pavērsiens un eskalācija jau mēnešiem ilgstošajā spriedzē pie Ukrainas robežām, kas draud novest pie jaunām sankcijām Krievijai.

Vēstīts, ka Lielbritānija piemērojusi sankcijas piecām Krievijas bankām un trim oligarhiem, iesaldējot to Apvienotajā Karalistē esošos aktīvus un aizliedzot ceļot uz Lielbritāniju, paziņojis premjers Boriss Džonsons.

Premjerministrs uzrunā britu parlamentā sacīja, ka tā ir sankciju "pirmā daļa", raksta "Sky News". Šīs sankcijas ir reakcija uz pirmdien Krievijas izziņoto "Luhanskas Tautas Republikas" un "Doņeckas Tautas Republikas" neatkarības atzīšanu un Krievijas spēku ievešanu šajos reģionos.

Piecas Krievijas bankas, pret kurām vērstas sankcijas, ir "Rossija", "IS Bank", "General Bank", "Promsvyazbank" un "Black Sea Bank".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!