Ukrainas prezidents Viktors Juščenko piektdien ir mudinājis parlamentu atbalstīt jauno premjerministru, taču analītiķi uzskata, ka viņa politiskā nākotne ir atkarīga no tā, vai viņš gūs bijušās premjerministres Jūlijas Timošenko atbalstu, informē ārvalstu prese.
Kā jau tika ziņots, Ukrainas prezidents Viktors Juščenko ceturtdien atlaida premjerministres Jūlijas Timošenko vadīto valdību, uzsverot, ka tā ir zaudējusi "komandas garu".

Jaunās valdības veidošanu prezidents uzticēja Dņepropetrovskas apgabala gubernatoram Jurijam Jehanurovam.

Pašlaik Juščenko cenšas piespiest parlamenta frakciju līderus sadarboties ar jauno valdību, taču daudzi uzskata, ka nākotnes notikumi ir atkarīgi no Timošenko lēmuma.

Bijusī premjerministre ir ietekmīga figūra, kas palīdzēja Juščenko Oranzās revolūcijas laikā Ukrainā. Tiek paredzēts, ka viņa paziņos par savu nākotnes nostāju piektdienas pēcpusdienā.

Sliktākais variants Juščenko varētu būt Timošenko aiziešana opozīcijā pirms parlamenta vēlēšanām Ukrainā 2006.gada martā.

Ja Timošenko izvēlētos veidot pati savu politisko kampaņu, izaicinot Juščenko, notiktu parlamenta šķelšanās, uzskata analītiķi. Tas, savukārt, apdraudētu plānus veikt reformas valstī.

Ceturtdien Juščenko lūdza iepriekšējās valdības pārstāvjiem palikt draugiem, pretējā gadījumā tiktu negatīvi ietekmēta valsts virzība.

Vietējie laikraksti vēsta, ka krīze ir sadragājusi ideālus par Oranžo revolūciju. “Prezidenta administrācija, kas sludināja valsts vadītāja godīgumu, tagad paši ir izrādījušies kukuļņēmēji,” teikts opozīcijas laikrakstā “Kijevskije Vedomosti”.

Krīze sākusies pēc vairāku mēnešu ilgas ķīvēšanās par valsts turpmāko nākotni. Svētdien no amata atkāpās prezidenta administrācijas vadītājs, sūdzoties par prātam neaptveramo korupcijas līmeni valdībā. Aizdomas krīt pat uz Juščenko dēlu, kurš brauc ar tik dārgu auto, kādu ar savu nelielo algu nevarētu atļauties.

Timošenko vadībā ekonomiskās izaugsmes līmenis strauji kritās, bet inflācijas līmenis sāka paaugstināties. Īpaši lielas grūtības rada privatizācija, kas nav nesusi gaidītos rezultātus, un gada beigās valdībai būs jārisina ievērojamas budžeta problēmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!