Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ukrainas mēģinājums atkarot Krimu būtu sarkanā līnija Vladimiram Putinam, kas varētu novest pie plašākas Krievijas atbildes reakcijas, trešdien sarunā ar ekspertu grupu sacījis ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens, kuru citē "Politico".

Savienoto Valstu augstākā diplomāta komentāri izskanēja pēc tam, kad kāds privātajā zvanā jautāja, vai ASV vēlas palīdzēt Ukrainai īstenot tās ilgtermiņa mērķi atgūt Maskavas sagrābto teritoriju.

Saskaņā ar četriem cilvēkiem, kuri zina Blinkena atbildi uz šo jautājumu, viņš norādīja, ka ASV aktīvi nemudina Ukrainu atgūt Krimu, bet piebilda, ka šis lēmums ir tikai Kijivas ziņā. ASV galvenais uzsvars ir palīdzēt Ukrainai virzīties uz priekšu tur, kur notiek cīņa, galvenokārt valsts austrumos.

Šāds novērtējums sasaucas ar pēdējo nedēļu Pentagona amatpersonu komentāriem, kuri runājuši par joprojām notiekošo Donbasā un valsts dienvidos, un apšaubījuši Ukrainas spēju tuvākajā nākotnē atgūt Krimu.

Blinkens, pēc divu cilvēku teiktā, radīja iespaidu, ka ASV šobrīd Krimas atgūšanas mēģinājumu neuzskata par saprātīgu soli. Minētās personas gan uzsvēra, ka tieši šādus vārdus Blinkens neesot lietojis.

Divi citi cilvēki Blinkena komentārus saprata citādi. Viņuprāt, valsts sekretārs norādīja, ka tas, ko Ukraina vēlas darīt kaujaslaukā ir Kijivas, nevis ASV pārziņā un ka Blinkens varētu būt atvērts idejai par Ukrainas potenciālu mēģinājumu atgūt Krimu.

Četri cilvēki sazinājās ar "Politico", vēloties palikt anonīmi. Arī Valsts departaments neatsaucās uz aicinājumiem komentēt konferences zvanu, kurā piedalījies Blinkens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!