Foto: Reuters/Scanpix

Ukrainas tieslietu ministrs Oleksandrs Lavrinovičs pieļauj iespēju, ka attiecībā uz bijušo premjerministri Jūliju Timošenko varētu tikt izmantots tas pats apžēlošanas mehānisms, kāds tika pielietots bijušā iekšlietu ministra Jurija Lucenko lietā.

Par to ministrs trešdien informēja žurnālistus.

"Juridiski tas [šāda mehānisma pielietošanas iespējas] nav aprakstīts. Šajā gadījumā valsts galva var izskatīt pilnvarotā cilvēktiesību jautājumos iesniegumu un sniegt atbildi," sacīja Lavrinovičs.

Vienlaikus ministrs uzsvēra, ka apžēlošanas aktu parakstīšana atrodas prezidenta kompetencē.

Lavrinovičs norādīja, ka dekrētā par notiesāto apžēlošanas kārtību ir paredzēts apžēlošanas mehānisms, kad lūgumu iesniedz notiesātais. Vienlaikus nav noteikti aizliegumi attiecībā uz citu subjektu iesniegumiem, bet šādu iesniegumu izskatīšanas mehānisma nav.

Tiesību normās, kas regulē pilnvarotā cilvēktiesību jautājumos darbību, ir noteikts, ka viņš var vērsties valsts struktūrās ar priekšlikumiem problēmu atrisināšanai ar mērķi uzlabot pilsoņu situāciju.

Ministrs gan atteicās prognozēt, vai attiecībā uz Timošenko tiks pielietots tāds pats mehānisms, kā tas bija Lucenko gadījumā.

Tostarp Timošenko advokāts Sergijs Vlasenko paziņojis, ka valsts varas rīcībā ir visi juridiskie mehānismi ekspremjeres atbrīvošanai, bet lēmums ir jāpieņem Janukovičam.

"Janukovičs šo problēmu ir radījis, Janukovičam šī problēma ir jāatrisina tādā veidā, kā viņš to uzskata par pareizu. Timošenko ir jāiznāk no cietuma politiski un juridiski reabilitētai, kā cilvēkam, kurš nav pastrādājis viņai inkriminētos noziegumus," norādīja Vlasenko.

Jautājums par Timošenko atbrīvošanu nav jārisina, balstoties juridiskās analīzēs. "Tas pilnībā ir politisks process," uzskata advokāts.

"Runāt par juridisko procedūru pabeigšanu - tās ir pasakas bērniem. Rīt viņi uzsāks lietu, ka viņa personīgi ir situsi krustā Kristu, parīt - ka viņa ir nozagusi jūsu zābakus, tad vēl un vēl, un vēl, un pēc tam teiks - "pagaidīsim juridiskās procedūras noslēgumu". Tas ir marasms," sašutis ir Vlasenko.

Ukrainas prezidents Janukovičs svētdien apžēloja bijušo iekšlietu ministru Lucenko - tuvu bijušās premjerministres Timošenko sabiedroto.

Janukovičs parakstījis rīkojumu par sešu notiesāto apžēlošanu, kuru vidū ir arī Lucenko un Ukrainas bijušais vides aizsardzības ministrs Georgijs Filipčuks, pavēstīja prezidenta birojs.

2011.gada oktobrī Timošenko tika piespriests septiņu gadu cietumsods par Ukrainai neizdevīga gāzes piegāžu līguma noslēgšanu ar Krieviju.

Timošenko draud apsūdzības arī par valsts līdzekļu piesavināšanos un līdzdalību deputāta un uzņēmēja Jevgeņa Ščerbaņa slepkavībā.

Timošenko apcietināšana izraisījusi krīzi Kijevas attiecībās ar ES, kas paudusi neapmierinātību ar to, ka varasiestādes tiesisko vajāšanu īsteno selektīvi pret prezidenta Janukoviča oponentiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!