Kalnrači no 130 Ukrainas ogļraktuvēm trešdien sāka triju dienu streiku, lai protestētu pret algu neizmaksāšanu un sliktajiem darba apstākļiem, informēja arodbiedrības viceprezidents Leonīds Davidovs. Kopumā Ukrainā ir 170 ogļraktuves.
Dažās raktuvēs strādnieki pārtraukuši iegūto ogļu izvešanu, bet citās darbs apturēts pilnībā, vēstīja aģentūra "Interfax", atsaucoties uz Davidova teikto.

Ogļraču arodbiedrības viceprezidents neprecizēja, cik strādnieku piedalās streikā.

Ukrainas ogļrūpniecības nozarē, kurā nodarbināti 600 tūkstoši kalnraču, kopš valsts neatkarības iegūšanas 1991.gadā valda krīze un ir notikuši daudzi nelaimes gadījumi ar cilvēku upuriem.

Šogad vien avārijās Ukrainas ogļraktuvēs dzīvību zaudējuši gandrīz 200 cilvēku.

Neskatoties uz bīstamo darbu, ogļrači šajā valstī reti saņem algā vairāk par simt dolāriem (60 latiem) mēnesī, un bieži algu izmaksas kavējas.

Šobrīd Ukrainas valsts saviem ogļračiem ir parādā vairāk nekā 350 miljonus dolāru (210 miljonus latu), kas nav izmaksāti algās, pensijās un invaliditātes pabalstos, liecina neatkarīgās ogļraču arodbiedrības dati.

Situāciju vēl vairāk pasliktinās tas, ka no 2003.gada budžeta valdība plāno ogļrūpniecībai atvēlēt tikai 415 miljonus dolāru (249 miljonus latu), kas ir par 75 miljoniem dolāru (54 miljoniem latu) mazāk nekā pērn.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!