Foto: Publicitātes foto

Ukrainas nacionālās pretestības štābs ir pārliecināts, ka Valsts prezidents Viktors Janukovičš grasās izsludināt ārkārtas stāvokli valstī, vēsta "Korrespondent.net".

"Nacionālās pretestības štāba rīcība ir uzticama informācija par to, ka Ukrainas prezidenta administrācijā ir sagatavots lēmums par ārkārtas stāvokļa ieviešanu un Maidana izklīdināšanu," teikts štāba paziņojumā.

"Mēs vēršamies pie Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča: ārkārtas stāvokļa ieviešana - tā ir tūkstošiem cilvēku nāve un bojāeja, tā ir valsts šķelšanās un Ukrainas kā neatkarīga, suverēnas valsts iznīcināšana," raksta opozīcija.

Tā vietā no krīzes jāiziet mierīgā ceļā.

Ukrainas prezidentam ir tiesības vienpersoniski izlemt par ārkārtas stāvokļa pasludināšanu arī bez parlamenta piekrišanas. Valsts likumi paredz, ka šāds stāvoklis tiek ieviests uz 30 dienām un ne ilgāk kā uz 60 diennaktīm atsevišķās teritorijās.

Ārkārtas stāvoklis var nozīmēt īpaša iebraukšanas un izbraukšanas režīma noteikšanu, pārvietošanās brīvības ierobežošanu, transportlīdzekļu kustības ierobežojumus, sabiedriskās kārtības nodrošināšanas pastiprināšanu, aizliegumu rīkot masu pasākumus, streiku aizliegumu, komendantstundas ieviešanu, dokumentu pārbaužu ieviešanu un personu un viņu mantu, īpašumu pārmeklēšanu. Tas var nozīmēt arī informatīvu materiālu izgatavošanas un izplatīšanas aizliegumu. kā arī preses darba ierobežojumus un interneta cenzūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!