Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ukrainas Augstāka rada trešdien pirmajā lasījumā pieņēma likumprojektu par lauksaimniecības zemju laišanu brīvajā tirgū, vēsta "Radio Svoboda".

Par likumprojektu nobalsoja 240 deputāti, tā apstiprināšanai pietiku ar 226 balsīm. Vairums atbalstītāju – prezidenta Volodimira Zelenska partijas "Tautas kalps" deputāti.

Pret likumprojektu asi iestājās opozīcijas deputāti no partijām "Tēvzeme" un "Opozīcijas platforma – par dzīvi". Opozīcija apsūdz valdību centienos "izpārdot Ukrainu" oligarhiem un ārzemniekiem. Pie parlamenta ēkās arī notika protests pret likuma pieņemšanu.

Ukrainas prezidents Zelenskis iepriekš aicināja sarīkot referendumu par to, vai atļaut zemi pārdot ārzemniekiem un ārvalstu kompānijām.

Savukārt uzrunā pirms dažām dienām viņš pauda atbalstu zemju tirgošanas atļaušanai. Prezidents norādīja, ka, neesot brīvam zemes tirgum, pilsoņiem ir liegtas tiesības pirkt zemi, līdzīgi kā tas ir Ziemeļkorejā, Tadžikistānā un Venecuēlā.

Pret reformu iestājas "vecie politiķi", uzsvēra Zelenskis. Vienlaikus prezidents apgalvoja, ka likumprojektā tiks ieviestas izmaiņas, kas zemes pirkšanu un pārdošanu atļauj tikai Ukrainas pilsoņiem, bet ārzemniekiem tādas tiesības tiktu dotas tikai saskaņā ar referenduma rezultātiem.

Ukrainā ir spēkā lauksaimniecības zemju pārdošanas un pirkšanas moratorijs, ko rosina atcelt. Valsts un pašvaldību zemes iecerēts pārdot izsolēs.

Atcelt zemes pārdošanas moratoriju Ukrainai ir rekomendējis arī Starptautiskais Valūtas fonds, norādot, ka aizliegums bremzē ekonomiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!