Foto: RIA Novosti/Scanpix
Ukrainas parlaments otrdien ir atcēlis protestus ierobežojošos likumus, kuru pieņemšana izraisīja pēdējo nedēļu sadursmes starp policiju un demonstrantiem, vēsta ārvalstu mediji.

Par deviņu likumu atcelšanu nobalsoja 361 deputāts, no parlamenta ziņo "Korspondent.net".

Pretrunīgi vērtētie likumi iekļāva aizliegumu sabiedriskās vietās bez atļaujas celt teltis un skatuves, kā arī izmantot skaņu pastiprinošas ierīces. Par likuma neievērošanu draudēja prāvs naudassods vai apcietinājums. Vēl cits likums paredzēja ar gadu ilgiem labošanas darbiem sodīt personas par neslavas celšanu amatpersonām. Tāpat tika aizliegtas akcijas, kur iesaistītas par piecām automašīnām garākas autokolonnas.

Balsojums par 16. janvārī pieņemto likumu atcelšanu notika dažas stundas pēc ministru prezidenta Mikola Azarova paziņojumu par atkāpšanos no amata. Viņš ir viena no galvenajām figūrām, kuras atkāpšanos divus mēnešus ilgstošo protestu laikā vēlējās opozīcijas atbalstītāji.

Azarovs paziņoja, ka atkāpjas lai "radītu papildus iespējas sabiedrības – politiskajam kompromisam konflikta mierīga atrisinājuma labā", kā arī Ukrainas vienotības saglabāšanai.

Otrdien vakarā sarunās ar opozīcijas līderiem prezidents Viktors Janukovičs solīja atbrīvot protestu laikā aizturētos aktīvistus, ja protestētāji atbrīvos bloķētās Ukrainas ielas un ēkas.

Jau vēstīts, ka Ukrainā notiek pret valdību vērsti protesti, kas no galvaspilsētas Kijevas ir pārmetušies arī uz reģioniem. Demonstrantu rokās kritušas vairāku apgabalu administrācijas.

Opozīcijas un prezidenta Viktora Janukoviča sarunas līdz šim nav devušas rezultātus. Demonstranti pieprasa ārkārtas prezidenta vēlēšanu sarīkošanu.
Novembra beigās Viļņā notikušajā Austrumu partnerības samitā Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs neparakstīja asociācijas līgumu ar ES, un kopš tā brīža Kijevā norisinās opozīcijas protesta akcijas. Tās pārvērtās spēcīgā pret esošo varu vērstā kustībā pēc tam, kad milicija centās demonstrantus ar spēku izdzenāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!