Foto: AFP/Scanpix

Augstākā Rada jeb Ukrainas parlaments otrdien, 20. maijā, pieņēma "Memorandu par sapratni un mieru", raksta Ukrainas ziņu aģentūra "Unian".

Galvenās memoranda tēzes ietver tūlītēju konstitucionālu reformu, varas decentralizāciju, pāreju no prezidentālas uz parlamentāru republiku, kā arī garantijas krievu valodas statusam. Par memorandu balsojuši 252 no 319 sesijai reģistrētajiem deputātiem.

Tiek norādīts, ka Augstākā Rada veiks konstitucionālo reformu, kas būs pamats varas decentralizācijai valstī un pārejai uz parlamentāru republiku. Tiek apsvērts, ka reformu laikā varētu stiprināt vietējos varas centrus reģionos, kā arī tiem piešķirt īpašas pilnvaras.

Tāpat tiekot plānotas plašas tiesu, policijas un prokuratūras sistēmu reformas.

Kā viens no nozīmīgākajiem punktiem steidzamai spriedzes mazināšanai esošajā krīzes situācijā ir garantiju noteikšana krievu valodai.

Prezidenta vietas izpildītājs Aleksandrs Turčinovs norāda, ka: "līdzās Ukraiņu valodai kā oficiālajai valsts valodai, Augstākā Rada sniedz garantijas krievu valodai". "Valsts pienākums ir nodrošināt atbalstu mazākumtautību valodai minoritāšu dzīvesvietās," skaidrojis Turčinovs.

Jau ziņots, ka viens no pirmajiem soļiem miera nodrošināšanai bija amnestijas izsludināšana visiem tiem nemierniekiem, kuri labprātīgi noliek ieročus un atdot valsts iestādēm to okupētās ēkas. Amnestija gan neattiecas uz tiem, kuri paveikuši smagus noziegumus pret citu dzīvību un veselību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!