Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Ukrainas parlaments ceturtdien, 23. septembrī, ar ievērojamu balsu vairākumu pieņēmis likumu par oligarhu politiskās un ekonomiskās varas ierobežošanu, liedzot oligarhiem finansēt politiskās partijas un piedalīties lielo objektu privatizācijā.

Likumu "Par draudu novēršanu nacionālajai drošībai, kas saistīti ar pārmērīgu personu ietekmi, kurām ir būtisks ekonomiskais un politiskais svars sabiedrības dzīvē (oligarhu)" no 450 parlamenta deputātiem atbalstīja 279, arī 229 prezidenta Volodimira Zelenska partijas "Sluha narodu" ("Tautas kalps") frakcijas deputāti.

Tā dēvētajā "deoligarhizācijas likumā" paredzēts izveidot oligarhu reģistru.

Nākamo desmit gadu laikā sarakstā iekļautie nedrīkstēs finansiāli atbalstīt partijas, piedalīties privatizācijā, un viņiem būs jādeklarē savi aktīvi.

Par iekļaušanu sarakstā lems Nacionālās drošības un aizsardzības padome. Tās locekļus ieceļ prezidents.

Ieļaušanai reģistrā kandidātam ir jāatbilst trim no četriem kritērijiem – būtiska ietekme medijos, piedalīšanās politiskajā dzīvē, monopoluzņēmumu atrašanās īpašumā, īpašums, kas pārsniedz miljonu iztikas minimumu (71 miljonu eiro atbilstoši šā brīža kursam).

Nacionālās drošības un aizsardzības padome lēmumu par personas atzīšanu par oligarhu pieņems, balstoties iesniegumā, kas saņemts no ministru kabineta, padomes locekļa, Nacionālās Bankas, Drošības dienesta vai Pretmonopola komitejas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!