Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievija turpina palielināt militāro klātbūtni pie Ukrainas robežām un šobrīd tur izvietojusi vairāk nekā 100 000 karavīru, trešdien pavēstīja ASV Aizsardzības ministrija.

"Mēs pēdējo 24 stundu laikā turpinām vērot, kā papildu spēki tiek nogādāti no citiem Krievijas reģioniem uz robežu ar Ukrainu un Baltkrieviju," sacīja Pentagona pārstāvis sakariem ar presi Džons Kērbijs.

"Mēs nesniegsim konkrētus skaitļus, bet šie skaitļi turpina augt," viņš norādīja.

Izsakoties par Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, Kērbijs sacīja - "mēs turpinām uzskatīt, ka viņam, bez šaubām, ir vairāk par 100 000".

"Un viņš turpina likt klāt šiem spēkiem," sacīja Pentagona pārstāvis. "Mēs arī redzam pazīmes, ka ceļā ir papildu bataljona taktiskās grupas."

"Un tā katru dienu viņš palielina savas izvēles, katru dienu viņš palielina savus spēkus. Katru dienu viņš turpina destabilizēt to, kas jau ir ļoti saspringta situācija," sacīja Kērbijs. "Un viņš viegli varētu atjaunot stabilitāti, atvelkot šos spēkus atpakaļ un virzoties uz priekšu pa diplomātijas ceļu."

Pentagona pārstāvis ar šiem paziņojumiem nāca klajā neilgi pēc tam, kad Francijas prezidents Emanuels Makrons bija informējis ASV prezidentu Džo Baidenu par savām sarunām ar Krievijas un Ukrainas līderiem.

Francijas un Krievijas amatpersonas pēc šīm sarunām nākušas klajā ar piesardzīgi optimistiskiem paziņojumiem, tiesa gan, Kremlis arī sūta dažādi saprotamus signālus un turpina palielināt savu militāro klātbūtni pie Ukrainas jūras un sauszemes robežām.

ASV senatori aicina Baidenu aktīvāk dalīties ar Ukrainu ar izlūkdatiem


ASV Senāta izlūkošanas komitejas abu partiju likumdevēji priekšsēdētāja demokrāta Marka Vorena un viņa vietnieka republikāņa Marko Rubio vadībā vērsušies pie Savienoto Valstu prezidenta Džo Baidena ar aicinājumu darīt visu iespējamo, lai ASV nodotu Ukrainai iespējami daudz izlūkinformācijas, ņemot vērā Krievijas militārās klātbūtnes palielināšanu pie Ukrainas robežām.

"[Krievijas prezidents] Vladimirs Putins draud ukraiņu brīvībai un drošībai, un viņi apliecinājuši gatavību īstenot pasākumus, lai aizstāvētu savu suverenitāti, brīvību un demokrātiski ievēlēto valdību. Ar šo mērķi mēs aicinām, lai Savienotās Valstis maksimāli iespējamā mērā dalās ar Ukrainu ar izlūkdatiem," teikts senatoru paziņojumā.

"Krievija ir agresors, un mums ir jāapbruņo Ukraina ar kritiski svarīgu informāciju, kas ir nepieciešama valsts aizsardzībai. Tas ir ASV, kā arī mūsu šī reģiona sabiedroto un partneru nacionālās drošības interesēs," norādīja senatori. "Krievijas draudi Ukrainai ir draudi demokrātijai visā pasaulē, un mēs aicinām darīt visu iespējamo, lai atbalstītu Ukrainu šajā kritiskajā brīdī."

Krievija ir sakoncentrējusi pie Ukrainas robežām 100 000 vīru lielu karaspēka kontingentu, raisot bažas par jaunu iebrukumu kaimiņvalstī.

Putins piedraudējis, ka gadījumā, ja Maskava nesaņems viņa pieprasītās "drošības garantijas", viņam nāksies īstenot "militāri tehniskus pasākumus".

Baidens vēl 7.decembrī videosamitā brīdināja Putinu, ka ASV noteiks Krievijai līdz šim nepieredzētas sankcijas, ja tā uzbruks Ukrainai.

Francijas prezidents Emanuels Makrons trešdien informēja Baidenu par savām šīs nedēļas sarunām ar Krievijas un Ukrainas līderiem.

Francijas un Krievijas amatpersonas pēc šīm sarunām nākušas klajā ar piesardzīgi optimistiskiem paziņojumiem, tiesa gan, Kremlis arī sūta dažādi saprotamus signālus un turpina palielināt savu militāro klātbūtni pie Ukrainas jūras un sauszemes robežām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!