Foto: AFP/Scanpix/LETA

Vairāk nekā 170 000 Ukrainas iedzīvotāju, izmantojot Krievijas prezidenta Vladimira Putina izsludināto īpašo paātrināto pilsonības piešķiršanas programmu Ukrainas austrumu apgabalu iedzīvotājiem, saņēmuši Krievijas pilsonību, atsaucoties uz Krievijas varasiestādēm, vēsta "The Moscow Times".

Pirms sešiem mēnešiem sāktā programma sākotnēji paredzēja atvieglot pilsonības piešķiršanu Krievijas regulārās armijas karavīru un vietējo separātistu ieņemtajos Ukrainas austrumu reģionos, kuros dzīvo līdz pat 3,7 miljoniem cilvēku. Vēlāk programma tika paplašināta, attiecinot paātrināto pilsonības piešķiršanu arī uz pārējiem Ukrainas austrumu reģionu iedzīvotājiem.

Krievijas pilsonības tīkotājiem fiziski esot jādodas pāri robežai uz Rostovas pie Donas apgabalu, un, kā medijiem norāda tā gubernators Vasilijs Golubevs, "daļa, protams, ir devušies atpakaļ", tādējādi atklājot, ka vairums jauno pilsoņu apmetoties uz dzīvi Krievijā. Golubevs gan neatklāja, cik liela daļa no pilsonības ieguvējiem nāk no ar spēku ieņemtajām teritorijām.

Jaunu iedzīvotāju pieplūdums gan neesot radījis nekādu spiedienu uz reģiona sociālo pakalpojumu sniegšanu, skolām un darba tirgu, viņš atzīmējis.

Atbildot Krievijas gājienam, Zelenskis arī atviegojis pilsonības piešķiršanu tiem, kas cieš no cilvēktiesību pārkāpumiem un savu brīvību apspiešanas savās dzimtenēs, kā arī visiem etniskajiem ukraiņiem, kuri vēlas palīdzēt Ukrainas atjaunošanā.

Kopš Krievijas regulārās armijas spēki iebruka Ukrainas austrumu reģionos, karadarbībā Ukrainā nogalināti jau aptuveni 13 000 cilvēku, bet vairāki miljoni pametuši savas mājas, pārceļoties uz citiem Ukrainas apgabaliem vai Krieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!