Eiropas Parlamenta (EP) deputāti no Lietuvas un Polijas, Polijas un Ukrainas likumdevēju pārstāvji, kā arī Baltkrievijas opozīcijas līderi pagājušo sestdien Bjalovežā parakstījuši deklarāciju, aicinot atbalstīt Baltkrievijas demokratizēšanu.
Politiķi deklarācijā pieprasa Baltkrievijas valdībai pārtraukt preses brīvības, politisko partiju un nevalstisko organizāciju ierobežošanu.

Dokumentā viņi vēršas arī pie Baltkrievijas kaimiņvalstīm, aicinot kopējiem spēkiem panākt Minskas valdības izolēšanu, piemēram, ierobežojot tās ierēdņu ieceļošanu Eiropas Savienībā (ES) un iesaldējot tās banku kontus.

Politiķi aicina arī Krievijas tautu un prezidentu Vladimiru Putinu pievienoties šā plāna īstenošanai.

Deklarācijā arī ieteikts uzsākt īpašas baltkrieviem adresētas radiopārraides un televīzijas pārraides, tādējādi likvidējot valdībai piederošo informācijas monopolu, kā arī izveidot ES programmu, kas piedāvātu Ukrainas un Baltkrievijas jauniešiem alternatīvas izglītības iespējas.

Starp deklarācijas parakstītājiem bija divi EP deputāti no Lietuvas - Laima Andrikiene un Vītauts Landsberģis.

Deklarācija tika parakstīta starptautiskās konferences "Eiropas savienības Baltkrievijas politika: Nākotnes izaicinājumi" laikā. Apspriede notika Polijā 28. un 29.maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!