Krievijas prezidents Vladimirs Putins neatbalsta gāzes piegādes pārtraukšanu Ukrainai, ko draud izdarīt Krievijas gāzes lielfirma "Gazprom", piektdien paziņoja Ukrainas premjerministrs Jurijs Jehanurovs.
"Prezidents Putins paziņoja, ka gāzes piegāde patērētājiem Ukrainā ir jānodrošina," Ukrainas radiostacijai "Era FM" teica Jehanurovs pēc krīzes Putina, "Gazprom" un Ukrainas valdības delegācijas sarunās Maskavā.

Viņš pavēstīja, ka Krievija noraidījusi ikvienu Ukrainas izteikto piedāvājumu, kādi pavisam bijuši 12.

Sarunas piektdien Maskavā turpināja gāzes industrijas eksperti, bet Ukrainas valdības delegācija, arī enerģētikas ministrs Ivans Plačkovs un Ukrainas gāzes kompānijas "Naftogaz" vadītājs ceturtdienas naktī atgriezās Kijevā, teica Jehanurovs.

Krievijas valsts kontrolētā lielfirma "Gazprom" paziņojusi, ka tā vairāk nekā četrkārt palielinās dabasgāzes cenu Ukrainai, un norādījusi, ka gāzes piegāde tiks pārtraukta, ja Kijeva tam nepiekritīs līdz svētdienai.

Ceturtdien abu valstu amatpersonu sarunas beidzās bez vienošanās, un Putins brīdināja par "īstu krīzi".

Gāzes piegādes pārtraukšana var izjaukt tās piegādi Rietumeiropai caur Ukrainas teritoriju, un Eiropas Komisija cer, ka jautājums pēdējā brīdī tiks atrisināts. Arī ASV mudina Maskavu un Kijevu panākt kompromisu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!