Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ukrainas pretkorupcijas biroja (NABU) darbinieki otrdien veikuši kratīšanu iekšlietu ministra Arsēna Avakova dēla mājās saistībā ar izmeklēšanu par iespējamo valsts līdzekļu piesavināšanos.

Lietā aizdomas krīt arī uz prezidenta Petro Porošenko tuvu sabiedroto.

NABU lēmums vērsties pret Avakova dēlu Oleksandru izpelnījies asu Iekšlietu ministrijas nosodījumu un būs pārbaudījums biroja spējai darīt savu darbu.

NABU sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja, ka kratīšana veikta saistībā ar iespējamo valsts naudas piesavināšanos kādā Iekšlietu ministrijas iepirkumā.

Avakovs ziņu vietnei "Ukrainska Pravda" apstiprināja, ka NABU izmeklētāji ieradušies pie viņa dēla, lai veiktu kratīšanu.

Ukrainas mediji ziņo, ka izmeklēšana saistīta ar 2015.gadā noslēgtu līgumu par 14,5 miljoniem grivnu (464 000 eiro pēc pašreizējā kursa). Līgums noslēgts par mugursomu iegādi ar kādu uzņēmumu, kas saistīts ar Avakova dēlu.

Ukrainas Iekšlietu ministrija paziņojusi, ka NABU rīcība esot politiski motivēta. Ministrijas paziņojumā teikts, ka Ukrainā tiek īstenots hibrīda karš, lai diskreditētu politiķus un amatpersonas.

Avakova bijušais padomnieks Iļja Kiva Kijevas telekanālam 112 sacīja, ka no Avakova ģimenes uzzinājis, ka Oleksandrs ir aizturēts un nogādāts tiesā.

Taču NABU to neapstiprināja.

NABU tika izveidots 2015.gada decembrī un kopš savas darbības sākuma saskāries ar vairāku institūciju pretestību, tostarp no ģenerālprokurora un Ukrainas Drošības dienestu puses.

Līdz pat šim mēnesim arī Porošenko turējās pretī idejai par NABU darbības atbalstīšanu, izveidojot īpašu tiesu korupcijas lietu izskatīšanai.

Organizācijas "Transparency International" 2016.gadā publicētajā korupcijas uztveres indeksā Ukraina ierindota 131.vietā no 176.valstīm. Jo zemāka vieta, jo lielāka iecietība pret korupciju novērojama valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!