Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ukrainas prezidenta Petro Porošenko sieva pirmdien aicinājusi ASV pirmo lēdiju Mišelu Obamu pievienoties starptautiskajiem aicinājumiem Krievijai atbrīvot Ukrainas kara aviācijas piloti Nadiju Savčenko.

Savčenko Krievijā apsūdzēta un tiesā atzīta par vainīgu divu Krievijas žurnālistu slepkavībā 2014. gada jūnijā Ukrainas austrumos.

Krievijas prokuratūra pieprasījusi Savčenko piespriest 23 gadu cietumsodu.

Savčenko noliedz, ka būtu vainīga viņai izvirzītajās apsūdzībās, un Ukraina un rietumvalstis nosodījušas viņas tiesāšanu kā politisku teātri un aicinājušas Maskavu Savčenko atbrīvot.

Ukrainas prezidenta mājaslapā teikts, ka Marina Porošenko vēstulē lūgusi Mišelu Obamu izklāstīt savu viedokli Savčenko lietā Krievijas valdībai un paudusi cerību, ka tas palīdzēs panākt pilotes atbrīvošanu un atgriešanos mājās.

"Marina Porošenko uzsvēra (..), ka Savčenko dienēja plecu pie pleca ar ASV karavīriem un riskēja ar savu dzīvību, lai atjaunotu demokrātiju un kārtību Irākā," teikts prezidenta mājaslapā.

Savčenko pievienojās Ukrainas armijai 2003. gadā un iestājās gaisa desantniekos, kļūstot par vienīgo sievieti 1690 karavīru kaujas spēkos, ko Kijeva nosūtīja atbalstīt ASV militāro kampaņu Irākā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!