Ukrainas prezidents Viktors Juščenko ceturtdien atlaida premjerministres Jūlijas Timošenko vadīto valdību, uzsverot, ka tā ir zaudējusi "komandas garu".
Jaunās valdības veidošanu prezidents uzticēja Dņepropetrovskas apgabala gubernatoram Jurijam Jehanurovam.

"Jaunajai komandai esmu izvirzījis jaunu uzdevumu - spēju strādāt kā vienam veselumam. Tam ir īstais brīdis, jo vecā komanda bija zaudējusi savu komandas garu," paziņoja Juščenko, kurš pats nonāca pie varas janvārī, kad Ukrainā notika tā sauktā oranžā revolūcija.

Par valdības atlaišanu un Jehanurova izvirzīšanu premjerministra amatam Juščenko paziņoja preses konferencē, kas tika sarīkota pēc tam, kad ceturtdien par atkāpšanos saistībā ar korupcijas skandāliem no saviem amatiem paziņoja vēl divas augstas amatpersonas.

Vienlaikus Juščenko arī paziņoja, ka pieņēmis Nacionālās aizsardzības un drošības padomes sekretāra Petro Porošenko atlūgumu. Tuvais prezidenta sabiedrotais ceturtdien paziņoja, ka atkāpjas no amata, jo nevēlas traucēt izmeklēt apsūdzības korupcijā, kurās minēts arī viņš pats. Porošenko korupcijā apsūdzēja sestdien no amata aizgājušais prezidenta personāla vadītājs Aleksandrs Zinčenko.

Ceturtdien Ukraina arī ierosināja krimināllietu pret muitas vadītāju Volodimiru Skomarovski, kurš apsūdzēts korupcijā, tomēr pagaidām nav skaidrs, vai šī lieta ir saistīta ar plašo politisko krīzi valstī. Nacionālais drošības dienests pavēstīja, ka Skomarovskis un citas muitas amatpersonas tiek turētas aizdomās kontrabandā.

Skomarovskis ir pirmā augsta ranga amatpersona, pret kuru ierosināta krimināllieta kopš pie varas pagājušajā gadā nāca prezidents Viktors Juščenko.

Ceturtdien no amata atkāpās arī Ukrainas premjerministres vietnieks Nikolajs Tomenko, paziņojot, ka nevēlas būt daļa no "korupcijas sistēmas", kurā, pēc viņa teiktā, ietilpst Juščenko padomnieku loks.

Juščenko otrdien risināja krīzes sarunas ar premjerministri Timošenko, lai izkļūtu no grūtībām, kuras radīja Zinčenko pēkšņā atkāpšanās, apsūdzot augstākās amatpersonas korupcijā. Juščenko tikās ar Timošenko un citām amatpersonām, lai novērstu pilna mēroga krīzi pēc Zinčenko atkāpšanās.

Ukrainas prezidents atcēla vizīti Polijā, kur viņam šonedēļ bija paredzēts piedalīties ekonomikas forumā.

Zinčenko no amata atkāpās sestdien, protestējot pret oficiālo korupciju jaunajā valdībā. Viņš apsūdzēja Juščenko tuvās amatpersonas mēģinājumos atkārtot iepriekšējās valdības sliktāko praksi. Zinčenko pieprasīja Porošenko un prezidenta pirmā palīga Aleksandra Tretjakova atkāpšanos.

"Šis paziņojums ļoti kaitēja prezidenta Juščenko pozīcijai un parādīja, ka viņa komandā ir nopietnas pretrunas un notiek pamatīga cīņa," sacīja opozīcijas parlamenta deputāts Valērijs Konovaļuks.

Porošenko noraidīja apsūdzības korupcijā un pavēstīja, ka Zinčenko nav sniedzis nekādus pierādījumus.

Zinčenko atkāpšanās ir īpaši smags trieciens un pirmā nopietnā pārbaude prezidentam, uzskata valsts vadošie politiķi.

"Tas ir pirmais nopietnais pārbaudījums Juščenko komandai. Atbildei jābūt ātrai, godīgai un pārliecinošai," sacīja aizsardzības ministrs Anatolijs Gricenko. "Apsūdzības korupcijā jaunās komandas augstākajām amatpersonām ir ļoti nopietni jautājumi. Tās nevar atstāt nepamanītas, jo tās kaitē sabiedrības uzticībai varas iestādēm un negatīvi ietekmē Ukrainas starptautisko tēlu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!