Ukrainas prezidents Viktors Juščenko trešdien atkārtoti kandidēšanai uz premjerministra amatu izvirzīja Jūliju Timošenko, paziņoja prezidenta administrācijas pārstāvis.
Prezidents vēl reiz nominējis Timošenko tikai dienu pēc tam, kad parlamentā jau notika balsošana par viņas kandidatūru. Atbilstoši elektroniskās balsošanas sistēmas uzrādītajiem rezultātiem par Timošenko nobalsoja 225 deputāti, tādējādi "oranžās koalīcijas" pretendentei pietrūka viena deputāta balss, lai viņa tiktu apstiprināta valdības vadītājas amatā.

"Oranžā koalīcija" šādu rezultātu skaidro ar kļūmēm elektroniskajā balsošanas sistēmā, bet pati premjera amata kandidāte manipulācijās ar balsošanas sistēmu jau apsūdzējusi promaskavisko Reģionu partiju.

Opozīcijas deputāti trešdien ieņēma parlamenta spīkera vietu sēžu zālē, pieprasot, lai vēl pirms atkārtotā balsojuma par premjera kandidāti tiktu izšķirts jautājums par komisiju vadītāju posteņiem.

Turklāt opozīcija arī pieprasīja atvainošanos no "oranžās koalīcijas" par apvainojumiem, ka viņi esot vainojami manipulācijās ar elektroniskās balsošanas sistēmu.

"Mēs pieprasām tūlītēju atvainošanos par šīm nepamatotajām apsūdzībām," teikts opozīcijas Reģionu partijas paziņojumā.

"Ir izdarīts viss, lai Jūliju Timošenko neievēlētu par premjerministri," atbildot opozīcijas aicinājumam, sacīja Timošenko padomdevējs Oleksandrs Turhinovs.

Ceturtdien no rīta turpināsies parlamenta frakciju vadītāju sēde, kurā spriedīs par komisiju vadītāju amatu sadali, sacīja "Jūlijas Timošenko bloka" pārstāvis Josips Vinskis.

Timošenko joprojām ir izredzes ieņemt premjera amatu, uzskata analītiķi, bet Ukrainas laikraksti savos spriedumos ir piesardzīgāki.

Septembrī notikušajās vēlēšanās "oranžā koalīcija", kuru veido Timošenko bloks un prezidenta Juščenko pārstāvētā partija "Mūsu Ukraina", izcīnīja nelielu vairākumu, iegūstot parlamentā 227 vietas, taču analītiķi jau sen apšaubīja koalīcijas iespējas saglabāt savu vairākumu, pieļaujot deputātu pārbēgšanas iespēju.

Tomēr "oranžās koalīcijas" līderi vēl pirms otrdienas balsojuma pauda pārliecību, ka Timošenko iegūs 227 deputātu atbalstu. Patiesībā izrādījās, ka divi koalīcijas locekļi nebalsoja par sava bloka izvirzīto kandidāti.

Timošenko pēc balsojuma žurnālistiem paziņoja, ka neveiksmes cēlonis ir tehniskas dabas un neliecina par plaisām koalīcijā.

Sākotnējie fakti, šķiet, apliecina Timošenko versiju, jo abi deputāti, par kuru balsojumu ir šaubas, apgalvo, ka balsojuši par "oranžo" kandidāti, lai gan elektroniskā balsošanas sistēma uzrādījusi, ka viņi balsojuši "pret".

Tajā pašā laikā kādā citā balsojumā elektroniskā balsošanas sistēma uzrādīja, ka kāds no deputātiem neatrodas zālē, lai gan televīzijas kamerās bija redzams, ka viņš zālē ir. Šie apstākļi papildus apliecina, ka parlamenta elektroniskajā balsošanas sistēmā pastāv kādas tehniskas problēmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!