Pagājušā gada novembrī netālu no Kijevas atrastais cilvēka līķis bez galvas ir pazudušā opozicionārā žurnālista Georgija Gongadzes mirstīgās atliekas, atsaucoties uz ASV tiesu mediķu veiktās ekspertīzes rezultātiem, otrdien informēja Ukrainas prokuratūra.
"Mēs esam saņēmuši sadarbībā ar amerikāņiem veiktās tiesu medicīniskās ekspertīzes un DNS izpētes rezultātus, un tie liecina, ka tas ir Gongadzes līķis," preses konferencē teica Ukrainas prokurora vietnieks Nikolajs Garņiks.

Ukrainas amatpersonas jau pagājušā gada februārī konstatēja, ka šis līķis ir Gongadzes mirstīgās atliekas, taču Vācijas laboratorijā veiktā DNS analīze šo secinājumu neapstiprināja.

Ukrainas un ASV tiesu mediķu grupa "nespēja noteikt precīzu nāves iemeslu, jo līķim nav galvas," sacīja Garņiks.

Arī laiks, kas aizritējis kopš Gongadzes nāves, neļauj konstatēt nāves cēloni, norādīja prokurora vietnieks.

Analīzes veiktas ASV, kur līķa audu paraugus nogādāja divas ASV amatpersonas, kas aprīlī bija ieradušās Kijevā.

Žurnālista māte Ļesja Gongadze jau identificējusi līķi, atzīstot, ka mirušais ir viņas dēls.

Gongadzes pazušana un slepkavība pagājušā gada septembrī Ukrainā izraisīja vairākus mēnešus ilgus politiskus protestus, un politiskās opozīcijas atbalstītāji ielu demonstrācijās pieprasīja Ukrainas prezidenta Leonīda Kučmas atkāpšanos, vainojot viņu saistībā ar žurnālista pazušanu.

Kučmas bijušais miesassargs apgalvo, ka slepeni ierakstījis magnetofona lentē, kā Kučma draudējis likt "čečenu bandītiem" nolaupīt Gongadzi, kurš savos rakstos kritizēja Ukrainas valdību.

Kučma kategoriski noliedz jebkādu saistību ar žurnālista pazušanu un apgalvo, ka audioieraksts ir viltojums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!