Foto: Reuters/Scanpix

Jūnija beigās Ukrainas specdienesti slepenas operācija laikā ar Maskavas atbalstu valsts austrumos nodibinātajā "Doņeckas tautas republikā" (DTR) aizturējuši un uz Kijevu izveduši bijušo kaujinieku pretgaisa aizsardzības vienības komandieri Vladimiru Cemahu, vēsta raidsabiedrības BBC krievu valodas dienests.

Cemahs aizturēts Sņižnē – pie šīs pilsētas 2014. gada 17, jūlijā ar Krievijas armijas pretgaisa aizsardzības iekārtu "Buk" tika notriekta reisa MH17 Malaizijas pasažieru lidmašīna "Boeing".

Cemahs aizturēts savā dzīvoklī un pēc tam neatklātā veidā pārvests pāri abas karojošās puses – Ukrainas spēkus un prokremliskos separātistus – atdalošajai līnijai, un nogādāts Ukrainas valdības kontrolētajā valsts daļā.

Cemaha aizturēšanu raidsabiedrības BBC krievu valodas dienestam apstiprinājusi viņa meita, kas dzīvo DTR teritorijā, un bijušā komandiera advokāts Kijevā.

Foto: Vkontakte

Kijevā Cemahs nogādāts 28. jūnijā, bet nākamajā dienā tiesa nolēma viņam piemērot divu mēnešu arestu, atklāja advokāts Romāns Gontarevs. Vairāk informācijas viņš medijam neatklāja, aizbildinoties ar izmeklēšanas noslēpumu.

Bijušā kaujinieka pazušanu pirmā pamanījusi viņa sieva, stāsta aizturētā meita Marija. Atgriežoties mājās no darba 27. jūnijā, kundze dzīvoklī atklājusi cīniņa pēdas un asinis.

Nākamās dienas vakarā ģimene saņēmusi ziņu no advokāta Kijevā, ka tiesa 29. jūnijā lems par Cemaha arestu.

Cemaham izvirzītas apsūdzības saskaņā ar kriminālkodeksa pantu par "Teroristiskas grupas vai organizācijas izveidošana". Par šādām apsūdzībām draud astoņus līdz 15 gadus ilgs cietumsods.

Ukrainas specdienestu operācija notikusi dziļi ienaidnieka aizmugurē - Sņižne atrodas 20 kilometrus no Krievijas robežas. Tuvākais saskarsmes līnijas punkts no Sņižnes ir 45 kilometru attālumā, bet līdz tuvākajam kontroles caurlaides punktam uz karojošās puses atdalošās robežas – vairāk nekā 80 kilometri, skaidro BBC.

Cimaha meita BBC pastāstīja, ka saskaņā ar advokāta teikto, viņu aizturējuši Ukrainas drošības dienesta (UDD) darbinieki. Uz Ukrainas kontrolēto teritoriju viņš nogādāts pa tiešo pāri atdalošajai līnijai, apejot kontrolpunktus.

Kāds DTR komandieriem tuvs avots medijam pastāstīja, ka Cemahu aizturēja nevis UDD, bet gan Ukrainas bruņoto spēku Speciālo operāciju vienība.

Kāda Doņeckas politologa blogā aprakstīta cita versija – Cemahs izvests automašīnā cauri kontrolpunktam kā "paralizēts tēvs".

Marija domā, ka tēva aizturēšana saistīta ar MH17 traģēdiju, jo tajā laikā (2014. gads) Cemahs bijis pretgaisa aizsardzības brigādes komandieris. Viņa gan apgalvo, ka tēvs nav bijusi atslēgas figūra pasažieru lidmašīnas notriekšanā – esot vienkārši stāvējis kontrolpostenī.

Ukrainas speciālie dienesti ar nekādu paziņojumu Cemaha lietā līdz šim klajā nav nākuši. Uz BBC krievu valodas dienesta jautājumiem Speciālo operāciju vienība komentārus nesniedza.

Operācija tika veikta nedēļu pēc tam, kad Starptautiskā izmeklēšanas komanda (JIT) pirmo reizi oficiāli nosauca četru ar MH17 notriekšanu saistītu aizdomās turēto vārdus.

Par saistību ar pasažieru lidmašīnas notriekšanu ar pretgaisa aizsardzības iekārtu "Buk", kas izraisīja 298 cilvēku nāvi, izmeklētāji aizdomās tur Krievijas pilsoņus Sergeju Dubinski ar segvārdu Hmurijs, pulkvedi Oļegu Pulatovu ar segvārdu Gjurza, pulkvedi Igoru Girkinu jeb Strelkovu un Ukrainas pilsoni Leonīdu Harčenko ar segvārdu Krot.

JIT iepriekš bija paziņojusi, ka MH17 lietā izmeklētājiem ir garš izmeklēšanai interesējošo personu saraksts.

Starptautiskā izmeklēšanas komanda (JIT), kuru vada Nīderlande, bet piedalās arī Beļģija, Ukraina, Austrālija un Malaizija, jau 2016. gadā secināja, ka MH17 tika notriekta no prokremlisko kaujinieku kontrolētās Ukrainas teritorijas ar no Krievijas piegādātu "Buk" iekārtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!