Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ukrainas spēki turpina pretuzbrukumu uz ziemeļiem no Harkivas un ir atspieduši okupantus Krievijas robežas virzienā, teikts Kara izpētes institūta (ISW) ziņojumā.

Ukraiņu pretuzbrukums turpinoties uz ziemeļiem no atbrīvotās Starijsaltivas. Okupanti, cenšoties vājināt pretuzbrukumu un apturēt Ukrainas tālāku virzību uz Krievijas robežu, pārdislocējot spēkus no Izjuma apkārtnes.

"Ukrainas pretuzbrukums, visticamāk, turpinās novērst Krievijas karavīru uzmanību no izvēršanās citos uzbrukuma virzienos, kur kaujas darbības arī apturējusi veiksmīga Ukrainas aizsardzība," teikts ziņojumā.

Eksperti prognozē, ka ukraiņu pretuzbrukums apturēs Krievijas artilērijas uzbrukumus Harkivas ziemeļaustrumu apkaimēm un potenciāli ļaus Ukrainas aizstāvjiem uzbrukt okupantu aizmugurei.

Šis Ukrainas pretuzbrukums paralizēs okupantu uzbrukumu pie Izjumas, kur notiek mēģinājumi ielenkt Ukrainas spēkus Donbasā.

Iepriekš ISW prognozēja, ka ukraiņi uz ziemeļaustrumiem no Harkivas, iespējams, jau tuvākajās dienās sasniegs Krievijas robežu. Savukārt okupanti Belgorodas apkārtnē savelkot papildspēkus savu spēju stiprināšanai pie Harkivas.

Savukārt ASV izlūkdienesti uzskata, ka Krievijas sāktais karš ir iestrēdzis strupceļā, ziņo “Sky News”. ASV Aizsardzības izlūkošanas aģentūras vadītājs ģenerālleitnants Skots Berjers Senāta Bruņoto dienestu komitejā skaidrojis, ka nevienai no konflikta pusēm nav izšķiroša pārsvara kaujā.

“Krievija neuzvar, bet arī ukraiņi neuzvar, un te mēs esam nedaudz strupceļā,” medijs citē Berjeru.

Viņš gan papildina, ka kopš iebrukuma sākuma Ukrainas armija ir likvidējusi vismaz 10 Krievijas ģenerāļus. Viņaprāt, okupanti nesasniedzot nopietnus panākumus nevienā no virzieniem.

Vēstīts, ka Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Tomēr līdz šim Krievijas spēki līdz šim nav spējuši ieņemt ne galvaspilsētu Kijivu, ne kādu citu no lielākajām Ukrainas pilsētām.

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī citos kara noziegumos.

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!