Foto: PantherMedia/Scanpix

Kijevas Ševčenko rajona tiesa abiem kauju gaitā Donbasā sestdien sagūstītajiem Krievijas karavīriem noteikusi arestu līdz 19.jūlijam, piektdien pavēstīja Ukrainas Drošības dienesta (UDD) priekšnieka padomnieks Markijans Lubkivskis.

"Ziņoju jums, ka šā gada 22.maijā Ševčenko rajona tiesā, atsaucoties uz UDD lūgumu par drošības līdzekļa - apcietinājuma - noteikšanu Krievijas Federācijas Ģenerālštāba Galvenās izlūkošanas pārvaldes kapteinim Jevgēņijam Jerofejevam un seržantam Aleksandram Aleksandrovam, tika pieņemts lēmums par viņu arestu līdz šā gada 19.jūlijam," sociālajā tīklā "Facebook" pavēstīja amatpersona.

Tā kā ir jāpabeidz Krievijas karavīru ārstēšana, par viņu apcietinājuma vietu noteikta UDD Galvenā izmeklēšanas pārvalde, norādīja Lubkivskis.

"Tiesas sēde, kā parasti, notika atklātā režīmā. Tāpēc piekļuve nevienam netika ierobežota," viņš paziņoja.

Ukrainas armija Luhanskas apgabalā sestdien sagūstīja divus Krievijas armijas karavīrus - 3.gvardes īpašo uzdevumu brigādes kapteini Jevgēņiju Jerofejevu un seržantu Aleksandru Aleksandrovu. Brigādes pastāvīgā dislokācijas vieta ir Toljati pilsēta Krievijas Samaras apgabalā.

Pratināšanas gaitā abi gūstekņi apliecinājuši, ka ir Krievijas armijas aktīvā karadienesta karavīri. Nopratināšanas video ir publicēts tīmeklī.

Arī Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) apstiprinājusi - gūstekņi atzinušies, ka viņi ir Krievijas armijas aktīvā karadienesta karavīri.

Krievijas Aizsardzības ministrija atzinusi, ka Ukrainā ir aizturēti militāri sagatavoti Krievijas pilsoņi, tomēr taisnojas, ka sagūstīšanas brīdī viņi vairs neesot bijuši aktīvajā karadienestā.

Neskatoties uz neskaitāmām mediju ziņām par Krievijas armijas regulāro vienību klātbūtni Ukrainas austrumos, kur tās cīnās pret Ukrainas valdības karaspēku, Maskava oficiāli to nav atzinusi. Austrumukrainā sagūstītie Krievijas karavīri tur esot "iemaldījušies", bet kritušie tur atradušies "brīvprātīgi" vai arī sava "atvaļinājuma laikā", Kijevas un mediju informāciju ziņu aģentūrām parasti skaidro Maskavas amatpersonas.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš pagājušā gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Patlaban Donbasā atrodas 43 000 nelikumīgo bruņoto formējumu karotāju, arī 9000 Krievijas armijas karavīru, pagājušajā nedēļā paziņoja Ukrainas Pretterorisma operācijas štāba komandiera vietnieks Valentīns Fedičevs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!